Руши се къщата, в която е живял Стефан Караджа в румънския град Тулча. Сградата е оставена на произвола на съдбата и се продава за 50 000 евро. Демонтирана е и паметната плоча, която е напомняла, че там е израснал големият български войвода и революционер, предаде БНТ.

Къщата се намира в центъра на Тулча, само на 150 метра от българската църква "Св. Георги".

Къщата на Стефан Караджа в Тулча

Снимка: БНТ скрийншот

"Стефан Караджа, както е добре известно, е роден в село Ичме, Ямоблско, където прекарва много малка част от своето детство. Той съзрява и възмъжава, на, практика, на територията на Северна Добруджа", каза Костадин Костадинов - специалист по етнография.

През 2007 г., от Българското посолство в Румъния е монтирана паметна плоча на къщата. Днес, тя липсва, а за съществуването й напомнят само четири дупки на фасадата на рушащата се сграда.

"Тъй като къщата остава от 2 години без собственик - жената, която беше собственичка почина - нейните наследници са я обявили за продан. Самата къща рискува да бъде закупена от някой местен инвеститор и да бъде съборена", поясни специалистът по етнография

Костадин Костадинов настоява българската държава да се погрижи за дома на Караджата и сградата да бъде превърната в български културен център.