Русенският университет очаква през идната година да патентова филтър на предпазна маска за лице срещу патогени и вируси. Това съобщи за БТА проф. Велизара Пенчева - председател на Общото събрание на Русенския университет.

Заявката за патент в Патентното ведомство на България е подадена преди повече от година.

Автор на концепцията е инж. Койчо Митев, а в екипа участват общо 14 учени от Русенския университет, Софийския университет "Св. Климент Охридски" и Техническия университет в София. Изобретението представлява маска от най-малко един слой текстил, като от двете й страни е нанесено нанопокритие от два различни метала. В случая това са сребро и титан.

"Когато има два метала, между тях се създава електрически потенциал. През влажните зони, които се получават при носенето на маската, преминава електрически ток. Той унищожава патогените и вирусите. Така филтърът работи като галваничен елемент в двете посоки - от и към този човек, който е сложил предпазната маска на лицето си", обясняват от екипа, който я разработва.

"Подадохме заявление за полезен модел, а той вече е утвърден. Очакваме през месец май 2022 г. и патентът ни да бъде утвърден", обясни проф. Пенчева.