Военното образование е изправено пред сериозни изпитания в динамичната и непрекъснато изостряща се среда на сигурност и ограничени ресурси. С тези думи президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Румен Радев се обърна към участниците в тържественото събрание, посветено на 140 години от създаването на първото военно училище и началото на военното образование в България във Велико Търново, предава БТА.

Той посочи, че в тази сложна обстановка армията продължава да се топи, а все още няма политическа воля и ресурси да се прекрати отливът на хора. По думите му професионално подготвените офицери, сержанти и войници са основата на модерната армия, тази армия, от която България има нужда.

Той подчерта, че модерните оръжия и съвременните технологии никога няма да могат да компенсират липсата на хора. Президентът посочи, че трябва да се инвестира повече в подготовката на бъдещите български военни лидери. Това са хора с умения, възпитани в идеалите и ценностите на родолюбието, честта и дълга.

Президентът благодари на ръководството на НВУ "Васил Левски" за постигнатите високи резултати и осъвременените учебни програми. Той увери курсантите и студентите, че са избрали правилното място и припомни, че да си български офицер не е просто професия, а призвание и дълг към отечеството.