Президентът Румен Радев има направен тест за коронавирус отпреди визитата в Брюксел, където на 24-и и 25-и юни участва в заседанието на Европейския съвет, и след завръщането си оттам. И двата теста са отрицателни, съобщи за "24 часа" Кирил Атанасов - секретар за връзки с медиите на държавния глава.

Темата стана актуална, след като се разбра, че премиерът на Люксембург Ксавие Бетел от събота е с коронавирус.

На заседанието на Европейския съвет в Брюксел са били взети всички необходими противоепидемични мерки, потвърдиха от "Дондуков" 2.

По време на заседанието Ксавие Бетел бил в контакт с много лидери, включително с германската канцлерка Ангела Меркел. На кадри се вижда и как стои близо до австрийския канцлер Себастиан Курц и шефа на Европейския съвет Шарл Мишел. Всички те обаче носят маски.

Бетел си направил сам тест в неделя, след това резултатите били потвърдени и с PCR. Той има леки симптоми - температура и главоболие, и ще работи дистанционно, докато е 10 дни под карантина. Правителството на Люксембург не смята, че Бетел е имал близък контакт с някой държавен или правителствен ръководител, каза говорителка на премиера. В княжеството за близък контакт се смята, когато двама или повече души са в затворено помещение, на по-малко от 2 м и без маска за повече от 15 минути.

Говорител на Шарл Мишел подчерта, че на съвета са спазвани хигиенните правила.

Люксембургският премиер е получил една доза ваксина на "АстраЗенека" на 6 май. По график Бетел трябва да получи втора доза тази седмица.