Днес почитаме Ботев и падналите за нашата свобода. Правим го от сърце. Правим го по традиция. Но свободата не е традиция, а битка, позиция, отговорност, често и саможертва. Това заяви президентът Румен Радев на тържествената проверка-заря в град Враца по случай отбелязването на 143 години от подвига на Христо Ботев и неговата чета през 1876 г. Държавният глава напомни, че героичните, жертвени поколения извоюват свободата, щастливите поколения я наследяват, а слабите поколения са заплашени да я разпилеят.

По думите на президента, съвременните българи имаме тежък дълг към онези безсребърници, които изгладуваха и изстрадаха мечтите си за достойна и независима България. Към тези, които гниеха по зандани или в емиграция, отхвърлени често и от своите, но сгрявани от блянове за свободата. В дълг сме и към себе си, защото и сега често избираме пътя на емиграцията - независимо дали далеч от родината, или вътре в себе си, смутени от недъзите на днешна България.

"Нашето време няма да роди Ботев. Той е великан от друга епоха. Вярвам обаче, че продължаваме да носим част от неговия дух. Че мнозинството от нас ще отхвърли конформизма и безличието. Че носим мъжество и характер, за да въздигнем отечеството ни там, където заслужава да бъде", подчерта държавният глава.

Денят на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България е и ден на живите. Той е нашата възможност да преоткрием неспокойният патриотизъм и парещото чувство за справедливост на Ботев, посочи още президентът и призова да продължим похода на достойните, който свързва свободните духом с неродените още българи.

По-рано президентът и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Румен Радев прие почетния строй на представителните части на Българската армия. На тържествената проверка-заря присъстваха кметът на Община Враца Калин Каменов, народни представители, представители на изпълнителната и на местните власти, на Българската православна църква и хиляди граждани.