Стотици жители и гости на Клисура присъстваха тази вечер на тържествения митинг-заря по повод 143-годишнината от Априлското въстание. Гост на клисурци бе президентът на България Румен Радев.

Българската земя е пропита с кръвта на плеяда герои отдали живота си за свободата и независимостта на отечеството, но има места, които ни карат да вдигаме гордо чела, защото са запечатали величието на един народ, каза пред събралите се хора президентът.

Президентът Румен Радев участва в тържествената програма по повод 143 години от Априлското въстание

Снимка: БТА

"Преди 143 години над Клисура проехтяват гласът на Боримечката и пукотът на черешовото топче - започва героичната българска пролет, която след броени дни ще бъде удавена в кръв. Зли дол ще побелее от кости, а клисурци ще се бият до последен дъх за всяка махала, за всяка къща", каза Румен Радев. Жени, деца и старци ще загинат мъченически, а шепа смелчаци, които някои ще нарекат луди глави, ще напишат със своите съдби националната ни епопея, каза още държавният глава.

"Клисурци превърнаха града си в клада, осветила пътя ни към свободата и към нова България. След кървавия погром оцелелите се завръщат тук за да възродят града си от пепелищата. Стига им, че над главите им все още синее свободното клисурско небе. И въздигат към това небе черква, около която се събираме и днес", добави президентът. И завърши: "Подвигът на априлци ни напомня, че смирението пред Бог не е примирение и апатия, че чистите духом са най-търсени в мечтите и делата си, че родолюбието не е грях, а избор на достойните и че нашата съдба от нас зависи. Затова сме длъжни да помним."

На площад "20-ти април" в Клисура президентът и Върховен главнокомандващ на въоръжените сили прие почетния строй на 61-ва Стрямска механизирана бригада (на основната снимка).

В памет на героите бяха поднесени венци и цветя пред монумента на априлци.

Програмата завърши със заря-проверка и фолклорен концерт с участието на Валя Балканска и гайдарски състав "Калофер", а илюминации осветиха небето над Клисура.

В знак на почит, пред барелефа на априлци бяха положени венци и цветя

Снимка: БТА

Отбелязването на 143-та годишнина от Априлското въстание започна с литийно шествие от старата, разрушена по време на Априлската епопея от Тосун бей църква "Св. Никола". Пред останките на стария храм бе отслужен водосвет, а начело на литията клисурци понесоха оригиналната икона на Божията майка, с която през 1876 година техните предци са избягали да се спасяват в Копривщица. Литията бе до новия храм "Св. Успение Богородично", където свещеници отслужиха заупокойна панихида за загиналите над 400 души по време на погрома на въстанието.

След църковния ритуал в Историческия музей бе открита изложба "Панагюрище - център на Априлското въстание". В няколко пана Историческият музей в Панагюрище представя по-важните исторически факти по време на въстанието в Четвърти революционер окръг, каза за БТА директорът на музея в Клисура Стоян Иванов. Той уточни, че с литийното шествие се възстановява една традиция от 1896 г., 20 години след погрома, когато оцелели въстаници водят своите малки деца по позициите, където се разиграват бойните действия - от Стара планина до Средна гора - Зли дол, Шайковица, Пресвета и други места.

Утре ще се проведе традиционната възстановка на събитията от преди 143 години, в която ще участват над 200 души.