Всяка стъпка тук не само разкрива величието и красотата на планината, всяка стъпка ни напомня за поколенията преди нас, за които достойнството и свободата винаги са били смисъл на съществуване. Изправени сме пред отговорността да стоим обединени пред всяка достойна кауза. Това заяви президентът Румен Радев в словото си на тържествата в Девин по повод 108 г. от освобождението на града.

"Днес скланяме глави пред героичната саможертва на хилядите български офицери, войници и доброволци, които през паметната 1912г. отдадоха живота си, водени от своя свещен дълг да дарят свобода и надежда на своите кръвни братя и сестри, останали отвъд пределите на родината. В дълг пред тяхната обща саможертва, независимо от тяхната вяра и етнос, но отдали живота си за свободата и за националното обединение на нашия народ, днес ние сме изправени пред нашата висока отговорност да стоим обединени пред всяка достойна кауза, да вярваме в своите сили и заедно да крачим напред", посочи държавният глава.

Той допълни, че е убеден в успеха на този път, защото девинчани са пословични със своята честност, трудолюбие и всеотдайност.

"Като люлка на древни култури, на древна история, вашата община винаги е била притегателен център и кръстопът на множество култури. Затова и днес се радвате на богат исторически и културен облик. Щедрите дарове на природата, вашите чисти животворни води, вековни гори се превръщат във все по-голямо богатство в нашето забързано и модерно ежедневие", допълни Румен Радев.

Той пожела на жителите на Девин да бъдат все така достойни наследници на гордите си предци, да пазят богатите традиции, паметта и духа на този прекрасен български край.