Началото на Българския Червен кръст (БЧК), положено в годината на Освобождението, е начало на непрекъсната подкрепа на доброто в България. От създаването си до днес тази организация носи своя кръст да бъде опора на всеки българин в трудна ситуация, защото БЧК не е просто оказване на помощ, той е символ на хуманност, на съчувствие, съпричастност и солидарност, той е вяра, че сме част от цивилизования свят. Това каза президентът Румен Радев в поздравлението си към гостите, присъстващи на тържествения концерт по повод 140-годишнината от създаването на БЧК.

"Особено радостно за мен е, че огромната част от доброволците сте вие, младите хора, прегърнали идеята за по-хуманен свят и достойно общество, обърна се държавният глава към доброволците в организацията. Усилията да спасим човешки живот, да направим живота по-лек, са по ефективни, когато са плод на едно дело. С особено задоволство отбелязвам факта, че БЧК се радва на високо международно признание, добави Радев.

Държавният глава благодари на президента на Международната организация на Червения кръст и Червения полумесец Франческо Рока за високата оценка, дадена на БЧК. Той благодари на Рока и за това, че са били обсъдени пътищата за развитие на БЧК в един много сложен свят, наситен с рискове и предизвикателства, свят, в който кризите са част от ежедневието и важността да се изграждат адекватни способности, да има хора, винаги готови да се отзоват и да знаят какво трябва да правят.

Председателят на БЧК Христо Григоров връчи на президента Румен Радев почетния плакет на организацията.

"Приемете този символ на голямо уважение не само от БЧК, но от всички хора, застанали зад благородните идеи да помагаме", каза Григоров.

Григоров поздрави гостите на тържеството и каза, че хиляди достойни българи са съградили авторитета на организацията чрез своя труд и всеотдайност.

"Силата на нашата организация е в нашето единство, допълни той. - Застанали сме зад една основна идея - да помагаме, и сега с чест рапортуваме за достойно изпълнен дълг."

Франческо Рока каза, че БЧК е посветен да помага на хората в нужда, мрежата му от доброволци наброява 17 хиляди в цялата страна. Над 12 милиона доброволци по целия свят работят за нуждите на хората в тежко положение и тези доброволци са най-голямата хуманитарна организация, допълни Рока. Той изрази надежда, че и "в утрешния ден ще бъдат с нас, за да посрещнат предизвикателства, които все още не можем да си представим".

"БЧК е организация, от която особено се гордеем", допълни още Рока.