Бившият вътрешен министър Румен Петков настоя за оставка заради залавянето на черногорския наркобос Будимир Куйович с фалшива книжка на АМ "Тракия", докато е в отпуск от затворническото общежитие в Казичане, където излежва присъда.

"Случаят с Куйович показва сериозен проблем с правилата в затворите и възможностите, които осъдените получават за трудолюбието си. Трогнах се от изявлението на директора на Централния софийски затвор Десислав Трайков. Той е Архимед на затворническия труд. Пресметнал е, че Будимир Куйович има 2500 изработени дни. Това означава, че за 10-те години, които е излежал, е ползвал около 1500 почивни. Освен това, Трайков има невероятно усещане за доброта. Той казва: "Куйович многократно е награждаван за трудовата си дейност", заяви иронично Петков, който сега е лидер на партия АБВ, пред Нова телевизия.

Той определи начина на говорене на Трайков за Куйович като "грубо погазване на усещането за справедливост, и то с участието на държавата". Ексминистърът изрази мнение, че премиерът би трябвало да уволни Трайков още днес, защото иначе щял да бъде съучастник.

Преди повече от 10 години името на черногореца разтърси МВР. Имаше съмнения за чадър над неговата наркомрежа. Стигна се до оставки на полицейски шефове. Докато течаха делата на Куйович, той обвини тогавашния вътрешен министър Румен Петков, че е вземал пари от него. След това Петков подаде оставка като член на кабинета на Сергей Станишев.

Към днешна дата ексминистърът определя тези обвинения като "нелеп опит за самозащита". И настоява за разсекретяване на делото във Варна, на доклада на ДАНС, изготвен по онова време, както и на предоставените от МВР доказателства по случая "Куйович".

"Разсекретят ли се тези неща, ще се знае серия дълбоко вредни практики в МВР, които ние срязахме. Хората, които работиха добре по този случай, впоследствие бяха отстранени от ведомството", заяви Петков, който тогава стана известен с крилатата си фраза "Куйович, Муйович, Уйович".