Няма да се реализират исканията за повишение на цената на тока, прогнозира Румен Овчаров ред bTV.

"Всеки може да иска, но има логика в исканията. Особено на ТЕЦ "Марица Изток 2", защото те очевидно затъват със задължения, които са вече почти милиард и с невъзможност да се изплащат въглеродните емисии, които потребяват. Те търсят решение и са длъжни да го направят. Друг е въпросът дали комисията ще им разреши подобно нещо", каза бившият енергиен министър Румен Овчаров.

Той добави, че ако Комисията за енергийно и водно регулиране не позволи исканите увеличения на цената на тока, "Марица - изток 2" ще продължи да работи на загуба и накрая ще фалира, но до шоково увеличение няма да се стигне.

Овчаров отказа да прогнозира с колко е възможно да бъде поскъпването на тока, но отбеляза, че няма да се стигне до "шок и ужас", особено преди избори.

По повод информацията, че поканата за избор на стратегически инвеститор за изграждане на АЕЦ "Белене" ще бъде публикувана в официален вестник на EС в началото на май, Овчаров коментира, че това не е процедура за привличане на стратегически инвеститор.

"Това е процедура за привличане на политически инвеститор", отбеляза Овчаров.

Бившият енергиен министър заяви, че основен проблем в случая с АЕЦ "Белене" е доверието. "То липсва и от страна на инвеститорите, и от страна на българите", каза Овчаров.

За евролистата на БСП Овчаров посочи, че всички са очаквали да се случи както винаги, "но станало по-добре".

"Винаги съм смятал, че Сергей Станишев не трябва да води листата на БСП, нито да бъде на второ или трето място. Хората не са забравили 2013 г., сигурно ще ни припомнят това по време на кампанията. За мен този вариант, който се получи, е по-добър", категоричен беше Овчаров.

На въпрос дали между Корнелия Нинова и Сергей Станишев има лична вражда, Румен Овчаров обясни, че лидерът на БСП е канила на среща лидера на ПЕС, но той отказал с мотива, че нещата са решени и няма време преди пленума.