По информация на румънските гранични власти, от 16 часа днес Румъния спира пропускането за хора и автомобили на граничните пунктове, съпределни на българските Оряхово, Никопол, Свищов, Кайнарджа, Крушари и Кардам. Ограничението се въвежда за 30 дни, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Българските пристанища по река Дунав продължават нормалната си работа. Чуждите граждани, включително и български, пътуващи за Румъния от Италия, Китай, Иран и Южна Корея, независимо от типа транспорт, с който пътуват, на влизане в страната ще бъдат поставени под задължителна 14-дневна карантина.

На ГКПП "Видин-Дунав мост" трафикът е интензивен за товарни автомобили и в двете посоки.

По границата с Република Сърбия трафикът е нормален на ГКПП "Калотина" и ГКПП "Връшка чука". От 12 март временно е преустановeно преминаването на лица и автомобили през сръбските пунктове, съпределни на ГКПП "Олтоманци", ГКПП "Стразимировци" и ГКПП "Брегово".

На границата с Република Северна Македония трафикът е нормален на всички гранични контролно-пропускателни пунктове. По информация на северномакедонските гранични власти, от 13 март Република Северна Македония е взела решение временно да не допуска на своя територия чужди граждани, които идват от рисковите в епидемиологично отношение дестинации Италия, Китай, Южна Корея, Иран, Франция, Германия и Испания.

На границата с Република Турция на ГКПП "Капитан Андреево" и на ГКПП "Лесово" трафикът е изключително интензивен на изход за товарни автомобили. Във връзка с епидемиологичната обстановка, на влизане в Турция на ГКПП "Капъкуле" турските власти са монтирали термокамера за измерване на температурата на влизащите пътници. От МВР предупреждават, че това може да доведе до забавяне на преминаването в посока Турция.

По решение на турските власти временно е преустановено движението на международния бърз влак България - Турция.

На границата с Република Гърция трафикът е нормален на всички гранични контролно-пропускателни пунктове.

Литва затваря границите си

Литва обяви, че от днес следобед затваря границите си, за да спре разпространението на коронавируса, с който са заразени досега 7 нейни граждани от население 2,8 милиона души, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Свободното движение в Шенгенската зона бе най-голямата ценност, но сега тя се превръща в най-голямата заплаха", заяви министърът на вътрешните работи на Литва г-жа Рита Тамашуниене. Тя не посочи срока, през който тези ограничения ще бъдат в сила, поясни АФП.

Литва вече затвори всички училища, университети, детски градини, музеи и кина. Баровете в страната са задължени за затварят в 22 часа местно време.

Естония събира 1 милиард евро

Естония се готви да събере до един милиард евро за борба с коронавируса, включително чрез емитирането на държавни ценни книжа, обяви днес финансовото министерство в Талин, цитирано от Ройтерс.

Като първа стъпка позволеният максимум за емитиране на краткосрочни облигации ще бъде повишен от 400 милиона евро на един милиард евро, уточни ведомството.

По думите на естонския министър на финансите Мартин Хелме мярката ще създаде "силен кешов буфер", тъй като положението на пазарите е непредвидимо и е възможно наличността на необходимите авоари да намалее.

Естонското министерство на здравеопазването съобщи днес, че установените носители на коронавирус в страната вече са 109, след като само вчера са били констатирани нови 68 случая на заразата, допълни ТАСС.

От вчера в Естония е в сила извънредно положение, което предвижда забрана на публични събирания, затваряне на училищата и преминаване към дистанционно обучение, както и въвеждането на санитарен контрол по сухопътните, морските и въздушните граници на страната. На граничните пунктове на летищата и пристанищата е въведен санитарен контрол, а на влизане в страната всички пътуващи трябва да попълнят анкета, за да се знае маршрутът им.

Испания въвежда извънредно положение 

Испанското правителство се очаква да обяви тази вечер извънредно положение от понеделник за 15 дни, за да се справи с коронавируса, предаде Ройтерс. Агенцията посочва, че разполага с проект на указа на испанското правителство. Очаква се то да се разпореди на 47-те милиона испанци да си останат у дома за периода на извънредното положение и да излизат само, за да си купят храна, медикаменти и да посетят болница или при други извънредни случаи, се посочва в проектоуказа.

Ограничава се силно целият обществен транспорт. Авиокомпаниите, влаковете и корабите ще получат инструкции да намалят услугите си най-малко наполовина.

В проектоуказа обаче не се предвижда затваряне на държавните граници.

Работодателите ще бъдат задължени да позволят на служителите си да работят дистанционно, а разглеждането на съдебните дела временно ще бъде спряно.

Испанското вътрешно министерство ще контролира всички полицейски сили, включително местните и регионалните по време на 15-те дни на извънредно положение в страната.

Министерствата на здравеопазването и на транспорта също ще имат пълномощия в национален мащаб. Очаква се блокирането на движението на хора да влезе в сила в 8:00 часа местно време в понеделник, а другите мерки - щом указът влезе в сила, след като бъде публикуван в "Държавен вестник".

Нови 10 жертви във Великобритания, забранява масови прояви

Нови 10 смъртни случая от коронавируса са били регистрирани във Великобритания, предаде Франс прес, като се позова на властите.

С това общият брой на починалите в страната се удвои за едно денонощие до 21.

Главният лекар на Англия Крис Уити съобщи, че починалите са от рисковите групи - възрастни хора или такива със съпътстваващи заболявания.

Преминат е и символичният праг от 1000 заразени. По данни от днес 1140 човека във Великобритания са дали положителна проба за вируса при 798 към вчерашна дата.

Високопоставен представител на здравните власти коментира, че реалният брой на заразените е между 5000 и 10 000.

Британското правителство, критикувано заради бавната си реакция на кризата, се готви да преразгледа своя подход. Според местни медии още през уикенда ще бъдат забранени масовите събирания, а другата седмица се очаква парламентът да приеме законодателство за извънредни мерки.

Близкият до управляващата консервативна партия в. "Дейли телеграф" пише, че големи спортни и музикални събития през следващите месеци, като музикалния фестивал в Гластънбъри и тенис турнира от Големия шлем "Уимбълдън" през юни може да бъдат отменени.