Румънските власти предадоха на българските съдебни органи петима задържани в Румъния телефонни измамници. Размяната стана на границата при Дунав мост в Русе, съобщават от МВР.

Те са обвинени от Специализираната прокуратура за участие в организирана престъпна група. Предстои да им бъде наложено задържане до 72 часа.

Акцията по разбиването на най-голямата досега група за "ало измами" беше проведена през април в България и Румъния. Арестувани бяха близо 30 души, сред които и ръководителите на измамниците. По данни на МВР само за изминалата година мошениците са измъкнали над 8 млн. лева.

Припомняме, че след акцията рязко спряха обажданията от ало измамници от Румъния за България. Разбитата престъпна група е действала на територията на България и Румъния от началото на 2017 г. до разбиването ѝ при операцията в Горна Оряховица. Престъпниците са лъгали хора за 2 млн. лева.

Първоначално униформените задържаха 33-ма телефонни измамници.

Голяма част от ало измамниците са били в роднинска връзка, включително и "мулетата", които са пренасяли парите от жертвите до групата. При акцията на полицията бяха проверени 17 адреса в България и Румъния, иззети са 133 мобилни апарата, предимно стари модели, 137 сим карти.