Рухна вековната Коста-Радева къща в смолянския квартал Долно Райково. Част от предната стена се е срутила снощи на пътното платно. Паметникът на културата бе в окаяно състояние от много години. Община Смолян се оказа безсилна да принуди наследниците да реставрират или поне да обезопасят историческата ценност.

Днес от сутринта багери и работници започнаха да обезопасяват терена.  На място бе и зам.-кметът Мариана Цекова.

"Изпратили сме стотици уведомителни писма до наследниците, но реакция от тяхна страна няма", каза Цекова.

Къщата в родопски стил е възстановена преди години с общински средства, но дори след стабилизирането наследниците не са продължили укрепването, посочват от Общината. Последните предупредителни писма към собствениците са били с разпореждане да се пристъпи към отстраняване на опасните руини.

От срутването на стената на Коста-Радевата къща е пострадала и съседната реставрирана къща, собственост на Христо Дангалов - паднали са улуците, повредена е и портата на дома.

Години наред архитектурната забележителност в родопски стил се рушеше. От Общината не можеха да предприемат нищо, защото заради статута си сградата не може да бъде съборена като опасна. Наскоро е било поискано от Министерството на културата да се разруши втория етаж, но становище все още не е дадено.