Отново стрелба по защитена птица - розов пеликан е бил прострелян край Каспичан. Намерен е от случайни минувачи, а в момента за него се грижат специалисти, съобщи bTV.

Пеликанът е открит случайно. Хората, които намират птицата в безпомощно състояние, я транспортират до ветеринарна клиника в Нови пазар, а оттам я прехвърлят в Спасителния център диви животни "Зелени Балкани" в Стара Загора. По тялото ѝ няма видими следи от наранявания.

"Установихме наличието на две сачми от ловна пушка в лявото крило на птицата, където беше и счупването, което говори за това, че причината е отстрел", обясни Христина Клисурова от спасителния център.

Птицата не може да лети, а рентгенография в Тракийския университет показала, че е счупено лявото ѝ крило. На пеликана вече е направена операция и според ветеринарите е по-добре.

В рамките на два месеца това е втори случай с прострелян пеликан и според специалистите не става въпрос за стрелба по погрешка.

Снимка: bTV

"Това са защитени видове, които няма как да объркаш, защото нито един ловен обект не прилича на пеликан. Освен това хората с ловно оръжие минават на обучение и полагат изпит, след което категорично трябва да правят разлика между ловните и неловните обекти, посочи Клисурова.

Регионалната инспекция по околната среда и водите в Шумен издирва извършителя. Разследване започна и шуменската прокуратура.

Глоба от 100 до 5000 лева и затвор до 5 години е наказанието за посегателство върху защитени видове. Лошото е, че извършителите се доказват трудно. Затова и повечето от делата не могат да бъдат доведени докрай.