Пощенски станции категорично няма да бъдат закривани. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков във връзка с проектозакона за пощенските услуги, който се гледа в пленарна зала.

В него имаше текст, който позволяваше пощенските клонове в населени места с по-малко от 800 жители да бъдат закрити. В пленарна зала този текст беше отхвърлен от депутатите.

Желязков припомни, че мрежата на "Български пощи" се състои от около 3000 станции, част от които само се поддържат и генерират дефицити, които се покрива от компенсацията, която държавата дава на дружеството.

"Идеята на закона беше да се създаде онзи модел, който през санкцията на Комисията за регулиране на съобщенията, да доведе до оптимизиране на пощенската мрежа", обясни още той и добави, че държавата изплаща по близо 50 млн. годишно компенсации на дружеството.

Министърът добави, че няма да се допусне нарушаване в изплащането на пенсиите. "Важно е да се има предвид, че изплащането на пенсията не е част от универсалната пощенска услуга. Това е друг вид услуга, която се предоставя от пощите. Държавата има ангажимент да плаща пенсиите независимо дали чрез, или през "Български пощи", така че изплащането на пенсиите ще бъде гарантирано", каза още той.