"Близо 40 000 лева изкарваме от метене на липа за един сезон." Това разказа пред  Haskovo.NET млад ром от Хасково, представил се като Ангел Калйджията.

Мъжът заедно с още четирима негови роднини започнали от вчера да събират с метли от улицата липовия цвят, изпадал от дърветата. За около час-два тази сутрин групата мъже бяха събрали няколко чувала с ароматната билка. Казват, че всяка година не пропускат да изметат липовия цвят от хасковските улици, защото дейността им носи горе -долу добри доходи.

"Ако брулим дърветата на ден събираме по около 100 кг, а за 10 дни докарваме над 1 тон липа и я предаваме в пункт в Стара Загора", каза още Ангел Калайджията. Той обясни, че им изкупували суровия цвят за 3-4 лева на килограм, а сухият излизал 7-8 лева.

Ромите обясниха още, че заради изгодната дейност обикаляли и други региони в страната, за да събират цветовете на билката. Липовият цвят има дезинфекционно, противовъзпалително и диуретично действие. Използва се за чай, но също във фармацевтичната и козметичната промишленост.

От община Хасково съобщиха, че само една фирма има издадено разрешително да събира липов цвят в областния град, за което е платено надлежното разрешително. Фирмата е специализирана в изкупуването на билки и в този смисъл всички останали са нарушители, съобщиха от кметството.

Според общинска наредба се забранява брането на липов цвят. Предвидена е глоба до 500 лева за събирачите.