Роки може да те разпознае. Той е добре сложен за ръста си от 1,70 с тегло 50 килограма. Появява се в един малък шуменски гараж, а негов създател е Росен Христов.  Той има две камери в главата си, но те се местят във всички посоки, разказва Росен пред bTV. 

Направен е от части втора употреба от различни електронни устройства. Може да разпознава предмети, да се движи, а в бъдеще би могъл дори да проговори. Ръката му наподобява човешката. Всеки пръст се задвижва с отделен механизъм.

Изобретяването на такъв робот извън България струва стотици хиляди. А за създаването на Роки, Росен е похарчил не повече от 2000 лева. Младият изобретател следва първо в Шуменския университет, а по-късно завършва и Варненския. Машинен инженер е по професия, но никога преди това не е изучавал или практикувал програмиране.

"Обичам да изобретявам разни неща. Имам много изобретения като малък. Може би във втори клас хванах за първи път поялник. Това е устройство, с което се правят платки. И може би покрай баща ми се запалих, защото той се занимава с електроника и като цяло ми се отдава това - да изобретявам някакви неща", разказва пред bTV Росен. Роки е планиран първоначално като проект за дипломна работа. Но истината е, че Росен копнее да създаде хуманоиден робот още от дете. 

Роки е създаден преди 5 години. Преди месец за първи път напуска гаража за посети единственото в страната изложение за младежко техническо творчество в Горна Оряховица. Росен го пази в тайна толкова дълго, защото е твърде прецизен и никога не е убеден, че Роки е напълно готов. 

 "Ако го представя някъде, хората няма да го харесат - може би от такава гледна точка. Че не е достатъчно добро, за да го представя някъде", казва изобретателят. 

В крайна сметка Роки му носи награда. 

"Искам да мотивирам и останалите хора, защото по този начин може да се изгражда нагоре и нагоре. За един такъв проект, според мен, са нужни на първо място средства и време, на второ място време и средства и на трето място може би не толкова важно, но екип от повече хора, за да може да станат по-бързо нещата", казва Росен. Той е категоричен, че в България има достатъчно кадри, които моат да пробият в роботиката. 

Росен мечтае Роки да може да говори и да помага на работното място, в домакинствата или на хора в неравностойно положение.

"Предпочитам да остана в България, не извън страната. Целта ми е да покажа, че има развитие роботиката в България. Другите страни са много по-развити, обаче аз все пак искам да остана тук", споделя изобретателят.