Почернени родители, загубили новороденото си момиченце на 21 юни, търсят истината за смъртта на детето и обвиняват лекарите в Плевен, предаде Нова телевизия.

Владимир Врачански и Галя Горчева разказаха, че Ванеса се родила на 3 юни в УМБАЛ "Д-р Георги Странски" в Плевен и била диагностицирана със Синдром на Даун.

"По време на бременността не бяха направени всички изследвания, които трябва да бъдат направени. Препоръча ни се изследване, което не можехме да си позволим - за 1200 евро. Останалите изследвания, гинекологът ни увери, че те са игра на тото, в смисъл какъвто и резултат да покажат няма да е точен", обяснява майката Галя Горчева.

Гинекологът й обяснил, че въпросното изследване се изпраща в чужбина и показва дали детето има генетични заболявания.

5 дни преди раждането Горчева е приета в болницата, тъй като при контролен преглед се видяло, че тоновете падат, а майката има контракции.

"3-4 дни лекарят се чуди дали да го извади. При всеки запис имаше проблем със сърдечните тонове на детето. На 2-ри юни през нощта решихме да се извади детето, да се направи секцио. Роди се Ванеска и казаха, че всичко е наред. Съмняваха се за генетично заболяване, но лечимо, не толкова страшно", разказва Галя.

Бебето било сложено в кувьоз, защото било родено преждевременно и с тегло от 2010 грама. Тогава лекарят - д-р Андрей Христов казал на майката, че детето има 90% синдром на Даун.

"Започнахме да четем в интернет за този синдром и видяхме, че 90% от тези деца имат проблем със сърцето. Започнахме да питаме дали е прегледана от кардиолог, дали са направени необходимите изследвания предвид синдрома. Те ни увериха, че детето е напълно здраво и няма причина да викат кардиолог", допълва Горчева.

На третия ден след раждането, новороденото момиченце било извадено от кувьоза.

"Чакаха да наддаде до 2200 грама, за да я преместят в дом "Майка и дете", където да стои, докато достигне 2500 грама. Аз гледах дневните листи от изследвания и т.н и случайно видях висока кръвна захар. Но никой не ни информира за това нещо. Казаха ни, че не трябва да се притесняваме за сърчицето, въпреки че настоявахме", казва пък бащата Владимир Врачански.

Родителите настоявали за преглед при кардиолог, но докторите им казали да не бързат.

"16 дни беше при тях - първо във втора база, после в дом "Майка и дете". Беше в ръцете на лекари, а ние виждахме, че диша тежко. Попитахме - казаха ни, че е нормално за недоносените деца. След това я изписаха. Обадихме се на джипито, която дойде още на следващия ден. Каза, че не е нормално да диша така това дете. Веднага се обадихме на кардиолог, който работи в една от другите плевенски болници", обяснява майката.

Още преди да стигнат до кардиолога обаче на 21 юни бебето починало.

Родителите, които са в чужбина, пък още чакат резултатите от аутопсията. Предварително разбрали, че при експертизата е установено, че момиченцето е с голям порок на сърцето и междукамерен дефект.

"Ние това искаме да разберем - дали е можело да се направи нещо. Имаме претенции към цялата система, защото нещата куцат сериозно. Не може лекари десет дни да гледат едно бебе и да не видят порок на сърцето. Не може дете, на което се губиха тоновете и изостава на тегло, след това да не му се направят изследвания и да не се провери сърцето", категорична е майката.

"По-показания на лекарите детето е било с добри показатели, няма никакъв порок на сърцето. Изписано е от болницата здраво, но със синдром на Даун. След това е изписано и от дома за медикосоциални грижи. За съжаление е починало вкъщи, но въпреки това ние сме свикали комисия. Раждането си е протекло нормално, детето е било леко недоносено, нямало е никакъв проблем със сърцето му, лекарите са го преглеждали многократно", заяви говорителят на УМБАЛ-Плевен Момчил Цветков.