Българското бебе, което преди близо година и половина проплака на борда на самолет на 12 000 метра височина, се готви за нов, голям полет в живота. След дни момчето, станало гражданин на света, заминава за Колумбия, където ще живее с майка си, съобщи Нова телевизия.

Николай се роди на 12 000 метра надморска височина на 26 юли 2017 г. над водите на Северния Атлантически океан на борда на полет LH543 на Lufthansa от Богота до Франкфурт. Момченцето е с българска националност, но като място на раждане не е посочен град, а географските координати - 49 градуса северна географска ширина и 21 градуса западна географска дължина.

Година и четири месеца Николай вече прави първите си стъпки в живота в дома си в Пазарджик и се опитва да говори.

Необичайната съдба го превърна в дете на света. За късмет на майката Десислава Хрусталева сред пътниците в самолета имало трима доктори, които й помогнали. Ражда за около половин час.

"Има нещо, което до ден днешен аз не мога да си го обясня. То е необяснимо. Докторът, който ме изроди, се казва Николай. Той е роден в деня, в който и Николай е роден. Имаше въпроси дали е кръстен Николай на лекаря. Отговорът е не. Николай е кръстен на дядо си - съвпадение", разказва Десислава Хрусталева.

Бебето се ражда с риск за живота - в осмия месец и на височина от 12 000 метра над Атлантическия океан. Капитанът на самолета спасява живота му, като сменил курса и приземил машината на летището в Манчестър.

Николай е единственият българин с уникален акт за раждане, в който вместо град има географски координати. Мечтата на майката, която е мениджър на рафинерия за злато в Дубай, е един ден той да стане пилот.

Авиокомпания Lufthansa , в чиито самолет той е поел първата глътка въздух, пък ще поеме обучението му.