РНК-ваксините могат да се слагат дори ако човек е скрит носител на вируса. Това заяви пред БНТ проф. Илко Гетов, който е представител на България в Европейската комисия за лекарствени продукти "ЕМА", одобрила ваксината.

Оказва се дори, че ваксината стопира развитието на заболяването.

Според професор Гетов цялата научна общност на Европа е успяла да проследи и да оцени резултатите от всеки един етап в разработката не само на тази РНК ваксина, но и на всички останали компании.

Информацията за тях, безпрецедентно е била публикувана свободно и в реално време. Комисията от най-добрите експерти на Европа изчита няколко тома досиета с над хиляда страници всяко докато се стигне до одобрение.

"Имаше много моменти, които ние уточнявахме в хода на нещата, включително например колко минути трябва да бъде наблюдението на пациента в звеното, където се прави имунизацията след като тя е направена физически. Някои колеги искаха това да бъде два часа, други искаха да няма такова наблюдение. И в крайна сметка ние приехме решението минимум 15 минути след фактическото ваксиниране и приложението на ваксината", казва проф. Илко Гетов.

В протокола за България в крайна сметка са отбелязани 20 минути.

Другото затруднение на комисията е било уточнението на процедурата около самото приложение на ваксината.

"Размразяването, но то не е само размразяване, то е разтваряне с определено количество натриев хлорид. Приложението на 5 пациенти от един флакон едновременно, защото това количество, което се съдържа в един флакон, след което това трябва да стане в рамките на около два часа не повече", каза професорът.

Докато не се натрупат достатъчно данни под особен надзор, ще бъдат за сега хората с автоимунни заболявания и алергии - е записано в продуктовата информация на новата ваксина.

"Пациентите, които са с алергия към храна, лекарства и някакви други екзогенни фактори или примерно са имали минимум един алергичен епизод в своя живот, би трябвало да се въздържат от ваксиниране. Автоимунни, ревматологични, обострени състояния, хора на цитостатична терапия имунокомпрометирани болни, кърмещи жени, бременни. Те всички са под специален надзор и не се препоръчва поради липсата на данни", категоричен е проф. Гетов.

Препоръките за хората с алергиите са били затегнати в последния момент, след като във Великобритания бяха отчетени два случая на алергични реакции.

За имунизацията също така не е необходим PCR тест, носителството не пречи на ваксината да работи.

"Няма проблем включително и има и такива, които са били позитивни и са ваксинирани и за тях също няма проблем. Това са данни от клиничните изпитвания. По-скоро няма да се развие заболяването, така да го кажем. Спира по-нататъшното подпомагана изграждането на антитела", казва професорът.

Вече преболедували също могат да се ваксинират, особено ако са минали няколко месеца.

Цялата продуктова информация за ваксината на "Пфайзер" и "Байонтек" преведена на български ще бъде публикувана утре. А тази на "Модерна" ще бъде разгледана за одобрение в първата седмица на януари.

По-рано днес здравният министър Костадин Ангелов заяви, че е готов да бъде първият ваксиниран у нас, за да даде пример и да покаже, че няма риск за здравето на хората. Най-често докладваните странични реакции се определят от експертите като типични за ваксините - зачервяване на мястото на убождане, главоболие, лека температура. Имунизации не се препоръчва за хора с алергии и имунокомпрометирани болни.

Първите ваксини срещу коронавирус в България ще бъдат поставени в неделя - на 27 декември. Доставката им ще се случи навръх Коледа - на 25 или 26 декември. Транспортирането им от заводите до отделните държавите ще е в специални контейнери, снабдени с температурни датчици. Първоначалното количество, което ще дойде у нас, е около 9700 дози, които ще са за около 4300 души, тъй като са нужни две дози на човек. Втората доза се поставя 21 дни след първата.  У нас първоначално ще се съхраняват във фризерите в държавното дружество "Булбио" в София, след което ще се разпределят към няколко РЗИ-та в страната.

Следващата ваксина, чиито документи ще гледа европейският регулатор - ЕМА, е тази на "Модерна", вероятно първата седмица на януари.

От днес и антигенните тестове се приравняват с PCR. Лицата с положителен резултат ще се регистрират в единната система и ще подлежат  14-дневна карантина, а контактните им лица - на 10-дневна изолация.