Вчера част от тях се прибраха с автобуси, другите бяха превозени с правителствения самолет. Част от потърпевшите разказаха пред Nova, че няколко пъти са се опитали да се свържат с авиокомпанията, но не са успели. Наложило се да се обърнат към омбудсмана Мая Манолова. Другата седмица ще се срещнат с нея, за да търсят заедно юридическа помощ. Те се заканват да сигнализират и европейските институции за този случай.
Пътниците заявиха, че не е нормално да бъдат третирани като страна от третия свят.

Българите излетели в препълнения самолет от Лондон в понеделник в 15.00 ч. По разписание трябвало да кацнат в Пловдив малко след 20.00 ч. Заради лошото време били пренасочени първо към София, а след това към Тимишоара. Именно там започва истинският ад за тях. Само част от тях били настанени в хотели, тъй като места за всички нямало. За останалите започват часове на напрегнато чакане без информация и храна.

От Ryanair обясниха пред Nova, че са предложили превоз с автобуси, които повечето отказали. Освен това пътниците били уведомени с SMS и имейл за възможностите за връщане на парите от билета или избор на нов полет. Част от българите все пак поемат риска да тръгнат с автобус по заснежените пътища. Автобусът бил без тоалетни и вода. Храна също нямало.

„По-вероятно е да нямат парични обезщетения, тъй като отмяната и закъснението на полета е причинено от извънредни обстоятелства, а именно лошото време. Те са извън контрола на авиокомпанията”, обясни Игнат Арсенов от Европейския потребителски център.

Превозвачът обаче е бил длъжен да се погрижи за тях, като им осигури превоз, храна, напитки, настаняване в хотел. Всички, които са имали допълнителни разходи, трябва да претендират сумите да им бъдат върнати от превозвача.

Все още у нас не могат да се приберат и стотина българи, блокирани в Рим.
Заради лошото време полетът им от Фиумичино до София бил отложен. След няколко часа без отговори ги настаняват в хотел.

Най-вероятно блокираните по летищата на Европа пътници няма да могат да получат компенсации, тъй като отмяната на полетите била заради лошото време.