Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) настоя в специална позиция за ясни мерки и правила, при които се затварят хотели, заведения и ресторанти или се ограничава тяхната дейност. Тя идва, след като изненадващо вчера сутринта беше съобщено, че всички дискотеки, барове и други нощни заведения в София се затварят за две седмици. Решението на столичния оперативен щаб беше обявено от кмета Йорданка Фандъкова и веднага породи недоволство в бранша.

"За да има предвидимост за бизнеса, макар и в условията на глобална пандемия и динамично-променяща се обстановка, според нас е необходимо да се приемат ясни правила за действие, така че инвеститорите и работещите в туризма да не бъдат "изненадвани в последния момент" с решения, заради които търпят финансови загуби. Ние сме категорични, че дори и мерките, които се предприемат към момента да са правилните от здравна гледна точка, те противоречат на логиката и йерархията в държавата", заявиха от БХРА.

И настояха кабинетът и здравните власти да излязат с позиция при колко положителни теста и направени за какъв период от време ще ограничават работата на заведения и хотели, както и при колко положителни теста ще се възобновяват работата на тези обекти.

"По този начин браншът ще може да планира своята дейност, а не със заповеди в петък вечер да се ограничава работата на бизнеси, които вече са инвестирали в наем на персонал, оркестри, организиране на събития и други, допълват от организацията", се казва още в позицията.

От организацията предлагат мерки, които доказано работят както в ЕС, така и в Русия, Турция и други страни. На първо място самостоятелните заведения, които са извън хотели, летища, автогари и жп гари, да работят поне до 24:00 ч. Тези, които са към места за настаняване или транспортни хъбове, да нямат ограничение в работното време.

В местата за настаняване, ако капацитетът в заведенията е по-голям от броя на местата в хотела, те да бъдат задължени да работят с 50 на сто от него. В случай, че се обслужват единствено гости на хотела, тогава заведенията да нямат подобно ограничение.

Да се създаде единен портал, на който да се качват сигнали за неспазване на мерките, настояват от БХРА, в която членуват над 3000 представители на хотели и ресторанти.