Заведенията не може да се разпореждат с общинската собственост, а нощният служебен абонамент е стъпка в правилната посока. По този начин ще бъде регулирано паркирането нощно време. Предвижда се нощният абонамент да бъде в извънработното време на дневния служебен абонамент, а именно от 19:30-08:30 в рамките на Синя зона.

Предложението е на общинския съветник Стефан Марков, който представи предложението си пред комисията по транспорт на Столичен общински съвет, както и пред водещата комисия по Местно самоуправление и нормативна уредба, която прие предложението.

Пред комисията Марков аргументира предложението си с това, че заведения, хотели и други обекти ползват нерегламентирано общинските паркоместа и е нормално да се въведе ред. По този начин бизнесът ще предоставя услуга на клиентите си, гражданите ясно ще виждат къде може да се паркира и къде не, без да се съобразяват с охрана на заведения, конуси или други предмети за маркиране на паркомясто, а ЦГМ ще има допълнителен приход, с който ще подобри контрола през тъмните часове.

Марков разви и предложенията си от миналото разширяване на зелената зона, когато както сега бе съвностител, а именно създаване на ред и разширяване на зоната по главните артерии на "Студентски град" по трасетата на градския транспорт.

"Има различни и добри идеи за частично решаване на проблема с паркирането в кварталите, като това може да бъде абсолютно безплатно за Столична община и гражданите, но има още малко детайли, които трябва да се изчистят. Време е политиците да спрат да мислят за себе си чрез заяждане, популизъм и евтин рейтинг, а да решават един по един онези уж дребни, но всъщност важни проблеми за хората. Проблемите, които са на тяхната улица", допълни Марков.

Предложението за разширяване на зелената зона в районите Оборище, Красно село, Възраждане и Лозенец, предстои да бъде гласувано от Столичен общински съвет на 26 юли. Тогава ще се гласува и предложението на Стефан Марков за нощен служебен абонамент.