Организацията "Репортери без граници" поиска да бъде изработена пътна карта за подобряване на медийната среда в България. Това стана ясно след след среща в Министерския съвет на премиера Бойко Борисов с генералният секретар на "Репортери без граници" Кристоф Делоар и ръководителят на отдел "Европейски съюз и Балкани" на организацията Полин-Адес Мевел.

Повод за срещата, по думите на Кристоф Делоар, е състоянието на медийната среда и ниското ниво на свободата на медиите в страната ни, която е класирана 111-то място - най-ниското в Европа.

На срещата обсъдихме ситуацията със свободата на медиите, в частност в БНР, както и за яснотата на собствеността на медиите, каза пред журналисти пред МС Кристоф Делоар.

Той посочи, че по въпроса за независимостта на обществените медии са разгледали случая със Силвия Великова в БНР. "Изходът от кризата трябва да бъде перфектен, така че атмосферата да не се промени и случаят да не рефлектира върху независимостта на обществената телевизия и радио. Това са въпросите, които повдигнахме пред премиера", каза Делоар.

Премиерът се съгласи да се направи пътна карта за подобрява не медийната среда в страната по препоръки, които ще му изпратим, каза още Кристоф Делоар. Той не уточни по какъв начин ще се изпълнят тези препоръки - дали чрез промени в закони или по друг начин.

На срещата повдигнахме въпроса за редакционната независимост на обществените медии в България и че тя трябва да се подобри, посочи още Делоар.

"По въпроса за независимостта на обществените медии - разгледахме случая със Силвия Великова, случая с БНР. Изходът от кризата трябва да бъде перфектен, така че атмосферата да не се промени и случаят да не рефлектира върху независимостта на обществената телевизия и радио. Това са въпросите, които повдигнахме пред премиера".

Премиерът Бойко Борисов трябва да покаже готовност за подобряване на свободата на медиите, той може да изиграе тази историческа роля и да създаде по-добра среда за тяхната работа, посочи Делоар.

Високо ценя диалога с неправителствения сектор по една безспорно значима тема за всяко демократично общество, каквато е свободата на словото. Това заявих по време на срещата ми с генералния секретар на Reporters sans frontieres / Reporters Without Borders / RSF Кристоф Делоар, написа по-късно в страницата си във Фейсбук премиерът Борисов.

Обсъдихме възможностите страната ни да подобри позицията си съобразно индекса за свободата на пресата, съставян от "Репортери без граници". Поканих техни представителите да участват с предложения за законодателни промени, които да гарантират на медиите независимост, а на обществото правото на вярна и точна информираност, написа още Борисов.

По-късно в прессъобщение от Министерския съвет съобщиха още, че премиерът е запознал Кристоф Делоар с наскоро приетата от правителството мярка, гарантираща своевременен и безпрепятствен достъп до информацията в печатните издания като това ще стане чрез държавното дружество "Български пощи" ЕАД, което ще извършва разпространение и продажба на печатни издания на територията на страната. С този акт на Министерския съвет ще се подобри съществуващата към момента конкуренция на пазара и издателите на печатни произведения ще имат достъп до крайния потребител при предварително оповестени ясни параметри.

Премиерът Борисов е изтъкнал още, че благодарение на работата на европейския комисар от България Мария Габриел, страната ни вече две години активно участва и в изработването на друга група мерки, касаещи дезинформацията и фалшивите новини. По думите му явлението придобива все по-големи мащаби и буди сериозна тревога. "Фалшивите новини и дезинформацията рушат основните на доверието между гражданите и институциите", е бил категоричен Бойко Борисов.

Министър-председателят е акцентирал и върху значимата роля на медиите в съвременното общество като коректив на управлението, отбелязвайки стремежа на кабинета да реагира своевременно, когато до него достигне сигнал от полето на действие на правителството. Борисов е добавил също, че негово разбиране е, че свободата на словото трябва да се отстоява като фундаментално конституционно право, включително чрез уважение към журналистическата професия и ненамеса в работата на медиите.