Предвиждаме ремонтите на виадуктите на автомагистрала "Хемус", които започнаха още през 2012 г., да приключат преди края на годината. Това заяви пред БНР инж. Иван Досев, член на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура".

Той съобщи, че строителните работи по връхната конструкция на съоръжението при 35-ти км в посока София са завършили и предвижданията са до края на ноември т.г. да приключат дейностите и на виадуктите при 37-ми км и при 19-ти км на АМ "Хемус". След това ще продължат ремонтните работи по долното строене на съоръженията, но това няма да пречи на движението.

Всички виадукти на автомагистралите, които са ремонтирани, отговарят на най-съвременните изисквания, коментира още инж. Досев. Той уточни, че за съоръженията, които имат нужда от авариен ремонт, се предприемат своевременно съответните действия по тях.

Приключването на дългогодишните работи по "Хемус" обаче не се отнася за тунелите, където ограниченията ще продължат и през зимата и вероятно и догодина. Тъй като по-голямата част от ремонтните дейности там се извършват вътре в тунелите, работите през зимата няма да бъдат прекъснати и с малки изключения по "Хемус" движението ще продължи да е еднопосочно в едната тръба.

Това се отнася и за тунела "Витиня", където се правят съвсем нова вентилация и осветление, както и се прокопава нова малка тръба между двете основни, която ще е за движение на пешеходци и за преминаване от едната в другата тръба.

Инж. Досев напомни, че през пролетта на тази година бяха ремонтирани и пуснати пет виадукта на автомагистрала "Тракия" при 13-ти, 15-ти, 17-ти, 18-ти и 20-ти км.

С ресурса, с който АПИ разполага, смятам, че тази година дори сме изпълнили много повече ремонти, отколкото бяха планирани, каза още инж. Досев.

На въпрос за изграждането на бъдещата автомагистрала "Европа" инж. Досев посочи, че срокът за завършване на участъка от ГКПП "Калотина" до Драгоман е 2022 година. В участъка между Драгоман и Сливница строителните работи са в напреднал етап и се очаква движението да се пусне още преди края на тази година.