Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Заедно с председателя на Управителния съвет на агенцията "Пътна инфраструктура" инж. Лазар Лазаров и изпълнителния директор на "Автомагистрали" ЕАД Парашкев Кръстев, тя инспектира ремонтните дейности на съоръжението на магистрала "Хемус".

Павлова е отбелязала, че извършените до момента работи са разкрили изключително тежкото състояние на тръбата, която е на повече от 32 години. Последният ремонт е правен преди 27 години.

Вижте снимки >>>


Строителството не отговаря на съвременните норми и наредби за безопасност, заради което се налагат по-големи като обем ремонтни дейности. Необходимо е да се направят по-сериозни изолации, допълнителни облицовки и допълнително отводняване, за да се предотвратят течовете, както и ремонт на осветлението, вентилацията и други.

Във връзка с очерталия се по-голям обем съпътстващи дейности ще бъде необходим по-дълъг срок от първоначално предвидения, за да се извършат, заяви министърът.

Очакванията са ремонтът да бъде изцяло завършен през пролетта на 2017 година. Необходимото допълнително финансиране по индикативни предварителни прогнози е между 4 и 6 млн. лева, съобщи пресцентърът на МРРБ.

Движението ще продължава да се извършва двупосочно в тръбата към София.

Като приоритет за следващата година министърът посочи ремонтът на т. нар. железни съоръжения на северната магистрала при км "35" и голямото съоръжение при село Потоп, с което изцяло ще се обновят проблемите места по направлението от София от Ябланица.

Министър Павлова е съобщила, че завършва подготовката за ремонта на тунела "Ечемишка" и той ще започне до дни. Срокът за завършването му е до края на годината, като приоритет в работата на строителите ще е качеството.

Не е изключено възникването на необходимост от допълнителни дейности извън предвидените, както при случая с тунела "Витиня". Според министър Павлова при подходящи метеорологични условия ремонтните дейности ще завършват предсрочно.

Тя е припомнила, че процедурата за изграждане на системата за тол таксите е възобновена и след 20 дни се очаква получаването на офертите. Павлова е изразила надежда, ако няма обжалвания, до края на годината да започне първата фаза.

"От деня, в който тя заработи и получим приходи от нея, ще можем да заплащаме направената от избрания изпълнител инвестиция, която няма да е за сметка на бюджета, а на 100 процента ще бъде за сметка на бъдещия изпълнител",  коментира Павлова.

Днес стана ясно още, че тя ще подпише на 1 септември договор за строителство на изцяло нов язовир - "Луда Яна", и на пречиствателна станция за питейна вода към него.

Финансирането на новия язовир е осигурено от Световната банка и от държавния бюджет по "Проект за развитие на общинската инфраструктура".

Стойността на договора за строителство е малко над 56 млн. лева. Общият обем на язовира ще бъде 20 млн. кубически метра.