Временна организация на движението ще бъде въведена между 54-ия до 85-ия км на автомагистрала "Тракия" в платното за Бургас днес и утре (21 и 22 август), както и между 29 и 31 август, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).

Причината е, че в тези периоди ще бъдат извършвани неотложни аварийни дейности за повишаване безопасността на движение. Участъкът ще бъде сигнализиран с необходимата пътна сигнализация. 

АПИ призовава шофьорите да се движат с повишено внимание, като следват стриктно поставената пътна сигнализация и ограничението на скоростта, да спазват дистанция, да не предприемат рискови изпреварвания, с които застрашават безопасността на всички останали пътуващи.

От пътната агенция съветват и да не се използват аварийните ленти по автомагистралите за по-бързо придвижване при натоварен трафик - така възпрепятстват преминаването на превозни средства със специален режим на движение (пожарни автомобили, линейки) в случай на инцидент.

От началото на годината са изразходвани 244 млн. лв. за основни ремонти и изграждане на нови пътища при предвидени в бюджета над 2 милиарда, каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков пред журналисти в Търговище в началото на месеца, припомня БТА.

Тогава той отбеляза, че това показва липса на планиране и на готови проекти, по които да се работи, както и липса на обществени поръчки, които да са възложени, така че да се осигури фронт.

Временна организация в движението и на Софийския околовръстен път - Южна дъга

От днес се въвежда и временна организация в движението на Софийския околовръстен път - Южна дъга.

От 23:00 часа до 5:00 часа на 22 август се забранява влизането на пътни превозни средства по централното северно и южното пътно платно, в участъка от бул. "Александър Малинов" до бензиностанция "ЕКО", съобщиха от Столичната община. Движението ще се извършва в локалните пътни платна в същия участък.

От 23:00 ч. на 22 август до 5:00 ч. на 23 август се забранява влизането на пътни превозни средства по централното северно пътно платно в участъка от бензиностанция "ЕКО" до бул. "България". Движението ще се извършва в северното локално пътно платно в същия участък.

От 23:00 ч. на 23 август до 5:00 ч. на 24 август се забранява влизането на пътни превозни средства по централното южно пътно платно на Околовръстния път, в участъка от бул. "България" до бензиностанция "ЕКО". Движението ще се извършва в локалното южно пътно платно в същия участък.

Временна организация на движението се въвежда и за реконструкция на трамваен релсов път по бул. "Цар Борис III". От 19 август до 10 септември (включително) се забранява влизането на пътни превозни средства през източната част на кръстовище бул. "Цар Борис III" - ул. "Тодор Каблешков" - бул. "Овча купел", само в обхвата на релсовия път по бул. "Цар Борис III".

Променя се организацията на движението и по бул. "Владимир Вазов" във връзка със строителството на метрото.

Натоварено движение по границите 

От рано сутринта (към 6:00 часа) е интензивен е трафикът на някои от граничните контролно-пропускателни пунктове (ГКПП) по границите с Гърция, Сърбия, Румъния и Турция, съобщиха от Главна дирекция "Гранична полиция".

По границата с Гърция трафикът е интензивен на пункта "Маказа" за леки автомобили. Препоръчва се на хората, които пътуват към и от Гърция, да използват за преминаване освен ГКПП "Кулата" и "Маказа", и останалите гранични пунктове на българо-гръцката граница - "Илинден", "Златоград", "Ивайловград" и "Капитан Петко войвода". През "Маказа", "Златоград" и "Ивайловград" могат да преминават само леки коли и микробуси, припомнят от "Гранична полиция".

На граничния пункт "Калотина" на границата със Сърбия трафикът за леки автомобили на изход и на вход е интензивен. Граничните проверки се извършват на осем работни места за влизащи леки коли и на пет места - за излизащи. На пункта се извършва ремонт, което налага временно стесняване на пътните платна и реорганизация на движението на преминаващите превозни средства. През празничните дни пътуващите с леки автомобили трябва да имат предвид, че временната организация на движението може да удължи времето за преминаване. За да избегнат интензивния трафик, пътуващите могат да използват и останалите пунктове на българо-сръбската граница - "Брегово", "Връшка чука", "Стрезимировци" и "Олтоманци".

По границата с Румъния на ГКПП "Видин" и "Кардам" трафикът е интензивен за товарни автомобили на изход.

До 18 август Национална компания "Пътна инфраструктура" на Румъния ще извършва дейности по поддръжка на пътните платна на трасетата за товарни автомобили на пункта "Гюргево", влизащи в Румъния. Движението на товарни автомобили на ГКПП "Русе" при излизане от България ще се осъществява на старите трасета. Тази временна организация, заради по-малкия брой трасета за преминаване, ще доведе до известно увеличение на времето за изчакване за излизане от България и влизане в Румъния.

Със заповед на министрите на транспорта и на вътрешните работи на Румъния до 31 август през граничния пункт "Вама веке", съпределен на българския "Дуранкулак", е въведено ограничение за движение на товарни автомобили с тегло над 7,5 тона в петък, събота и неделя, както и на официален празник на Румъния от 6:00 до 22:00 часа. В деня, предхождащ първия ден на официален празник, ограничението е от 16:00 до 22:00 часа. Преминаването през съвместните гранични пунктове "Кайнарджа"/"Липница" и "Крушари"/"Добромир" се осъществява съгласно договореното работно време от 8:00 до 20:00 часа.

Трафикът по границата с Турция на пункта "Капитан Андреево" е интензивен за леки автомобили.

На всички гранични контролно-пропускателни пунктове на границата с Република Северна Македония трафикът е нормален.