Според духовниците липсата на такъв предмет в българското училище дава отрицателно въздействие по отношение на възпитанието на младото поколение.

Нашето общество няма от какво да се страхува при въвеждането на религиозен предмет, смятат висшите духовници. Те настояха за свобода на вероизповеданието, без да се налагат определени убеждения и намеса на политиката. Според тях все повече са обезпокоителните факти за нравственото състояние на обществото ни.

По думите им се наблюдават девалвиране на ценностите, приравняване на греха с добродетел, висока престъпност, бягство на семейството от задълженията си.
Днешното съвремие постави нов модел на семейния живот на хората, който изведе родителите извън дома - на работа, и възпитанието на децата се повери на образованието, посочиха на пресконференция духовниците.
Според духовниците образованието гледа на децата като съд, в който трябва да се вмести определен обем информация и с това планът се счита изпълнен. Затова, според тях, действителността налага в училище децата да получат не само образование, но и възпитание в религиозна нравственост, която да ги учи на отговорност.

Сред участниците в конференцията бяха архиереи на Българската православна църква, Главният мюфтия на мюсюлманите в България Мустафа Хаджи, Главният мюфтия на Истанбул, представители на Католическата и Арменската апостолическа църква в България, ОЕБ "Шалом", духовни водачи от Русия, Румъния, Гърция, Сърбия, Хърватска, Албания, Кипър и други държави.

В края на юни премиерът Бойко Борисов заяви, че лично той е "за" въвеждане на вероучението в училищата", но учебните програми и преподавателите "трябва да се напаснат към такава стъпка, което не е лесен процес".