Рекордно ниско ниво на контрабандата на цигари през четвъртото тримесечие на миналата година отчита изследването, поръчано от тютюневите компании. Делът на незаконните цигари е 4,4 %, което е с близо процент по-малко спрямо третото тримесечие на 2018 г., обяви Верджиния Джевелекова от Инициативата за борба с незаконната търговия на цигари.

Най-голям е делът на незаконната търговия в пограничните и изостаналите региони. В Свиленград всяка трета цигара продължава да бъде контрабандна, отбеляза Джевелекова.

Най-сив пазарът на цигари през последните три месеца на миналата година е бил в Хасково, Перник и Плевен. Абсолютният рекорд държи Хасково, където 12% от цигарите са били без бандерол. Най-прозрачна пък е била търговията с тютюневи изделия в Добрич, където незаконните цигари са около 1% от всички продадени.

Не е ясно откъде у нас влизат най-много незаконни цигари, но страните, за които се знае, че имат сериозен принос за контрабандата са Македония, Гърция и Турция.

"През третото тримесечие на 2018 година резултатът показваше слабо покачване спрямо предишното тримесечие, но в края на годината, през ноември, 4,4 % от събраните опаковки са показали резултати за непредназначени за нашия пазар", каза тя.

Макар и минимално контрабандният дял на цигари се беше увеличил през третото тримесечие на 2018 година спрямо предходното, според последното проучване, оповестено през декември. Тогава ръстът беше 0,6 на сто, а общо незаконният пазар - 5,3 на сто.

Изследването се базира на анализ на изхвърлените кутии от цигари. Обикновено най-висок е делът на контрабандните цигари в пограничните региони.

Благодарение на борбата с контрабандата, се увеличават и приходите от акцизи на тютюневи изделия в бюджета. Цифрите показват, че за 2016 г. те са 2 304 млрд. лв., за 2017 г. - 2 368 млрд. лв., а за 2018 г. - 2 536 млрд. лв.

За разлика от последния път, когато увеличението на контрабандата беше оповестено единствено със съобщение до медиите, сега организаторите се връщат към традиционната си практика и организират кръгла маса.

Миналата есен, след оплакване на главния прокурор, че в закона има пропуски, депутатите приеха промени в Наказателния кодекс. Според тях не само нелегалното производство, но и разпространението на незаконни цигари е престъпление. Новите правила предвиждат до 10 години затвор и глоба от 20 000 до 100 000 лева за контрабандистите.

Компаниите от инициативата приветстват редицата законодателни инициативи и промени, които бяха въведени тази година. Сред тях са инкриминиране на производството и разпространението на нелегални тютюневи изделия, както и свързани с това приготовления; създаване на регистър на лицата, занимаващи се с внос, производство и съхранение на акцизни стоки; премахване на цената от бандерола и поставянето ѝ на опаковката, с цел намаляване на административната тежест за тютюневи изделия на вътрешния пазар. "Всички тези мерки дават възможност за защита на легалния бизнес и по-стриктно правоприлагане спрямо нелегалния пазар", отчитат от инициативата.