Подпорната стена на река Чая в района на село Катуница е поддала, съобщи за Радио "Фокус"- Пловдив кметът на Община Садово Димитър Здравков. По думите в петък е изпратена комисия от "Напоителни системи" ЕАД и Басейнова дирекция "Източнобеломорски район", която да обходи района и да направи оценка на състоянието на съоръжението.

"Вероятно областният управител на Пловдив ще издаде заповед, с която ще се даде възможност да се работи вътре в реката с цел стената да не падне изцяло", каза кметът на Садово, като добави, че коритото на реката се измества.

"Има опасност, ако стената поддаде, тя да залее къщите в селото, които се намират на 60 метра от реката. Там се намира и старото земеделско училище. В годините назад, преди около 100 години, селото е заливано от реката. Опасността е реална, изхождайки от това, че над Чепеларе и Пампорово има сняг и според прогнозата за времето ще има затопляне и ще започне снеготопене", посочи Здравков.

По думите му общинската администрация е подала сигнал до съответните институции. "Има реакция от институциите и се надяваме, че в най-скоро време ще започне работата и няма да се стигне до кризисен момент", отбеляза кметът на Садово.

Според него трябва да се измести реката навътре в собственото си корито и оттам нататък машините да възстановят подпорната стена, доколкото е възможно, да се натрупат скални маси, които да не позволяват реката да обрушва брега.

Здравков каза още, че в момента Общината разполага с един автомобил, с който се обхожда поречието на реката, като предстои закупуването на още един.