За часове река Арда рязко вдигна нивото си и заля мост, който е единствения път за седем села и махали. Количеството на падналия дъжд е почти 45 литра за няколко часа. Така само местните знаят, че през пълноводната река минава мост. И единствената връзка с над 150 души е телефонът, предаде bTV.

През годините Арда не веднъж е заливала моста, а хората са оставали по другите села, без възможност да се придвижат.

"Дори е имало случаи да приберем хората и да ги разпределим по семействата , за да не останат навън", обяснява Сали Абдурахман, кмет на село Китница.

Затова преди 10 години, с пари от бедствия и аварии в близост е построено временно съоръжение.

Когато реката залее пътя, единственият начин да се стигне до селата е пешеходен мост, при който само при извънредни ситуации могат да преминават и коли. За пожарна и линейка обаче достъпът е отрязан.

И да се молим, да нямат спешни случаи, отбелязва кметът на село Боровица - Айсел Мехмед.

Наводненията не са единственият проблем в Ардинско. При всеки дъжд, хората се страхуват, че скалите ще се срутят.

От областна администрация в Кърджали засега не виждат риск в подобни локални наводнения. Контролът е насочен предимно към големите язовири - "Кърджали" и "Студен кладенец", които засега имат достатъчно свободен обем.

На извънредно съвещание в МВР институциите заявиха готовност да реагират при усложняване на обстановката.

"НЕК стопанисва 19 от най-големите комплексни язовири в страната. Това, което мога да кажа, е, че всичките до един разполагат със свободни обеми, поддържат се изключително добре, така че хората трябва да бъдат спокойни", посочи министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Във връзка с обилните снеговалежи на някои места, ситуацията по пътищата вече следи и щаб към Пътната агенция. Предупреждението към шофьорите е за повишено внимание.

При необходимост е възможно затварянето на участъци за опесъчаване и почистване. Машините са по места.