Първи случай на африканска чума при свинете е регистриран в Ловешката област. Пробата, взета от отстреляно миналата седмица диво прасе в кв."Зла река" на град Априлци, е дала положителен резултат, съобщи областният управител на област Ловеч Ваня Събчева. Очаква се резултатът и от втората проба. Ако и той е положителен, до 24 часа трябва да бъде издадена заповед от директора на Изпълнителната агенция по горите, с която да бъде определена зоната и предприемане на мерки, добави Събчева.

За ограничаване на разпространението на заразата областният управител свиква утре /20 август/ от 13.00 часа заседание на Областната епизоотична комисия, на което ще бъдат одобрени и мерките за биосигурност. Продължават проверките на Областната дирекция по безопасност на горите за наличие на прасета, отглеждани в т.нар. заден двор. В района на Априлци няма индустриални свинекомплекси.

Със заповед на Районната дирекция на горите в Смолян е забранен достъпът до 6 дивечовъдни участъка и 4 ловностопански района, попадащи в инфектираната зона заради случай на Африкански чума по свинете в района на с. Забърдо, община Чепеларе, информират от РДГ. Това е трето огнище на АЧС в Смолянска област, след като в края на миналата седмица стана известна поредната 10-та положителна проба за заразата, установена при мъртъв глиган, намерен край Забърдо. В териториите, в които е забранен достъпът не се разрешава лов, дърводобив, навлизане на туристи или гъбари. Въведените със заповедта ограничения са в сила до 16 октомври.

Заради огнището на чума се забранява достъпът до дивечовъдните участъци "Персенк", "Червена- Кривия" към ДГС- Хвойна, "Перелийца" към ДГС- Михалково, както и до ловностопанските райони Забърдо, Зорница, Малево и Орехово. В тези територии не се разрешава навлизането на хора, които нямат отношение към мерките за контрол, наблюдение и ликвидиране на заразата. При възникване на неотложни дейности в тези зони, достъпът на лица може да бъде разрешен от Областната епизоотична комисия.

Обявените три инфектирани зони заради случаи на АЧС при мъртви глигани в Смолянска област са в района на с. Змеица, общ. Доспат, Държавно ловно стопанство "Извора", общ. Девин и край с. Забърдо, общ. Чепеларе.