Всички медицински сестри от Централната реанимация на болница "Токуда" заедно със старшата сестра са подали колективна оставка днес, съобщиха от Центъра за защита на правата в здравеопазването.

"Излекуване на ЗдравеОпасната система е възможно само с крайни мерки, които сестрите от "Токуда" НЕ се страхуват да предприемат. Протестите на медицинските сестри, информационната им кампания за гражданите в столицата и колективните оставки са ефективните протестни действия на здравните работници, които възраждат идеята у българина, че той има права, достойнство и смелост, които не могат да му бъдат отнети", се казва в съобщението.

Колективната оставка е вследствие на пренатоварване на медицинските сестри, работа на длъжност и половина, като независимо от малко по-висока заплата в "Токуда", която все пак не се равнява на две минимални възнаграждения, се извършват няколко длъжности за тази една заплата.

От пресцентъра на болницата заявиха пред Dir.bg, че към момента няма да коментират.

В началото на август медицинската сестра Мая Илиева беше дисциплинарно уволнена от болница "Токуда". Тя беше инициатор на протестите на медицинските специалисти. Илиева заяви, че ще потърси правата си в съда, защото по думите й, тя е уволнена неправомерна, заради протестите и синдикалната й дейност.

От средата на септември протестът на медицинските сестри стана безсрочен. Те разпънаха палатка в градинката до парламента и се заканиха да стоят там, докато не бъдат изпълнени исканията им за достойно заплащане, по-добри условия на труд и реформи в здравеопазването.