Медици от интензивното отделение в "Александровска" заплашиха с гладна стачка, ако не бъде отстранен началникът на КАИЛ проф. Темелков. Председателят на НС "Защита" д-р Симеонов обяви, че синдикатът застава зад медиците, които се оплакват, че са репресирани от шефа си.

"То е тормоз. То е преследване", каза лекарка от реанимацията по NOVA. Непрекъснато се искат писмени обяснения, добави тя. Медиците твърдят, че са били притискани, като обвиняват проф. Темелков, че това "го прави заедно с ръководството на болницата".

"Провежда едно авторитарно ръководство, разделя колегите по различни принципи, унижава част от колегите, обиждайки ги публично пред колектива", добави лекарка, която уточни, че обидите и заплахите се отнасят и до медицински сестри, и до санитарки.

"Една трета от екипа търпи подобно отношение. Месечните графици са неравномерно разпределени между лекарите", каза още нейна колежка. "Тези хора се държат като чорбаджии, тези болници не са техни, те са обществени", включи се и друг лекар.

Във връзка с появили се публикации за зараждаща се гладна стачка на членове на Национален синдикат "Защита" в УМБАЛ "Александровска", поради недоволството им от начина на управление на Клиниката по анестезиология и интензивно лечение, ръководството на лечебното заведение заявява, че към момента не съществува нито административен, нито трудово-правен спор, се посочва в позиция на болницата, изпратена до медиите.

Оттам съобщиха, че на 7 декември в деловодството на лечебното заведение е депозирано писмо от председателя на Национален синдикат "Защита" до изпълнителния директор. В писмото е имало заплахи, че ако до края на деня не бъде отстранен проф. Темелков, синдикат "Защита" ще сезира висшите държавни и контролни институции. Също така ще подкрепи медиците, готови да обявят гладна стачка и ще поиска отстраняването на цялото ръководство на болницата.

"Става въпрос за личностен конфликт между част от лекарите в клиниката и нейния ръководител, като причината за конфликта са различия в разбиранията им за организацията на работата, йерархията в структурата, респективно, професионалните отговорности на работещите в нея", твърдят от ръководството на "Александровска".

"Отправянето на подобни заплахи е крайно неприемливо и издаващо различни от заявените мотиви за тези действия. Насаждането на съмнения за липсата на организация и генериране на хаос в ключовата за цялостното функциониране на болницата клиника, под благовидния намек за защита на кауза, е израз на професионална непочтенност", се казва още в становището.

В писменото си становище до директора на болницата началникът на КАИЛ проф. д-р Атанас Темелков, дмн отхвърля твърденията на НС «Защита» с обяснението, че конфликтните отношения с няколко лекари от екипа му датират отдавна и периодично се обострят, уточняват оттам.

По думите му тези няколко души системно го провокират, като саботират сутрешните рапорти, не спазват въведения вътрешен трудов ред и указанията на началника на клиниката. Според професора целта е той да бъде злепоставен и свален от ръководния пост.

Ръководството на УМБАЛ "Александровска" счита, че използването в официален документ на понятия като "репресии", "издевателства", "гавра", "терор" и други подобни са неприемливи, несъвместими с лекарската етика и несъотносими към ситуацията. Проф. Темелков е един от най-уважаваните ръководители на клиники и до момента при оценката на неговата дейност не са установени пропуски и недостатъци, посочват още от ръководството на лечебното заведение.

Проблемът е бил обсъден на среща между ръководството на болницата и ръководствата на синдикалните организации на КНСБ и КТ «Подкрепа» на 08.12.2021г. В резултат на разискванията се постигна съгласие, че конфликтът се основава на междуличностни отношения, които имат потенциал да доведат до влошаване на екипния принцип на работа и до негативен имидж на клиниката, категорични са от ръководството на "Александровска.

Оттам не виждат нито повод, нито причина да се обявява гладна стачка за отстраняване на началник.