ЕС се бори от години с проблема коя законодателна система да се прилага в бракоразводната процедура при смесени бракове, особено ако двойката живее в трета страна, посочва ДПА, цитирана от БТА. 14-те страни от ЕС се договориха за т.нар. "засилено сътрудничество" по този проблем.

Швеция блокира каквото и да било споразумение, опасявайки се, че то би ограничило либералното й бракоразводно законодателство. Целта на идеята за засилено сътрудничество е да позволи на групи страни членки (най-малко девет) да напредват в процеса на хармонизирането при ситуации, в които ЕС като цяло не може да постигне съгласие.
 
Лисабонският договор за реформи предложи изход от задънената улица, давайки възможност на страните да създават мини-съюзи вътре в ЕС, за да хармонизират правилата по ключови въпроси. Прибягването до засилено сътрудничество при разтрогване на смесени бракове вече бе одобрено от министрите на правосъдието от ЕС, но трябваше официално да получи "зелена светлина", след като миналия месец бе одобрено и от Европейския парламент. Решението бе взето, като се използва процедурно днешната среща в Брюксел на министрите на земеделието от ЕС.

Четиринадесетте участващи държави са Австрия, Белгия, България, Германия, Испания, Италия, Латвия, Люксембург, Малта, Португалия, Румъния, Словения, Унгария и Франция.

Според данните на ЕС в съюза през 2007 г. са разтрогнати над един милион бракове, от които 140 000 са били смесени. Процедурите обаче често били затруднени, тъй като двойките и съдиите спорели чие законодателство да приложат - на съпруга, на съпругата, на страната, в която е сключен бракът, или на страната - последно общо местожителство на съпрузите. Очаква се новите правила да дадат ясни насоки по въпроса, предоставяйки на съпрузите в смесен брак да се договорят сами по подходящата юрисдикция или да оставят на съдиите да свършат това вместо тях, допълва ДПА.