Софийска градска прокуратура (СГП) е образувала на 6 март 2020 г. досъдебно производство за хулиганство и използване на служебно положение от следовател от ОСлО-Силистра при Окръжна прокуратура - Силистра.

На 18 февруари в с. Йорданово, област Силистра, следователката С.И. (Стела Илиева) е извършила непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, се казва в съобщение на прокуратурата. С.И е отправила обидни и заплашителни думи към двама полицейски служители от Районно управление - Силистра, които извършвали проверка на водача М.А. (Метин Али) на автомобил, нейна собственост.

В качеството си на длъжностно лице, магистратът е използвала своето служебно положение, за да предотврати отнемането на табелите с регистрационните номера на личния й автомобил при извършвана полицейска проверка.

Оказва се, че шофьорът е карал нейния автомобил без свидетелство за управление.

Какво се е случило на 18 февруари

В последните дни на февруари Нова съобщи, че около 22 часа на 18 февруари в село Йорданово полицейски служители се опитват да спрат за проверка лек автомобил. Управлявал го е Метин Али от същото село. Водачът не спира на стоп-палка и започва гонка. Метин е хванат и  става ясно, че кара без да има книжка. Колата, пък се оказва собственост на Стела Илиева, която е извикана от заловения шофьор. Следователката дошла с около 30 души, според свидетели, в нетрезво състояние.

Хората свидетелстваха тогава, че в опит да спаси заловения шофьор без книжка Стела Илиева показала служебната си карта на магистрат и отправила заплахи към полицаите. Заявила на служителите, че е изпратила водача, за да купи цигари и алкохол и разпоредила незабавно да го освободят. Полицаите извикали подкрепление и все пак свалили номерата на автомобила.

Тогава окръжният прокурор в Силистра Теодор Желев каза, че случаят е бил "докладван в прокуратурата от страна на ръководството на ОД на МВР - Силистра". "Това, което може да се каже, по отношение на г-жа Илиева - била e образувана дисциплинарна проверка със заповед на административния ръководител на Окръжна прокуратура, която е събрала необходимите материали, които са предоставени на вниманието на Висшия съдебен съвет, чрез Главния прокурор. Оттук, нататък предстои образуване на дисциплинарно производство пред ВСС. Не мога да коментирам факти, към момента, тъй като по стандартите на ВСС не могат да се коментират факти и обстоятелства по същото", каза прокурорът.

За този случай срещу следовател Стела Илиева има образувана дисциплинарна проверка от Висшият съдебен съвет.

Стела Илиева е следовател със 17 години стаж в Окръжен следствен отдел - Силистра. Живее в село Сребърна. Самият Метин Али тогава е служител в конната база в село Сребърна, намираща се зад къщата на следователката. На входа на базата стои името на Илиева, но се води на името на баща й - Стоян Илиев, който живее в с. Йорданово. Хората от селото твърдят, че фермата за щрауси и частната конна база са нейни. На името на бащата се води и ферма за щрауси.

Кога Пътна полиция може да свали табелите на МПС

Не за всяко нарушение на Закона за движение по пътищата може да бъдат снети регистрационните табели. Кога се прилага:

  • при управление на моторно превозно средство (МПС) без притежание на свидетелство за управление или ако свидетелството е временно отнето;
  • ако се управлява МПС след употреба на алкохол и дрегерът отчете концентрация в кръвта над 0,5 ‰;
  • при управление на МПС след употреба на наркотични вещества или техни аналози и това е отчетено от съответното техническо устройство;
  • при отказ да бъде извършена проверка с техническо средство за установяване употребата на алкохол и/или наркотични вещества или техни аналози;
  • ако не бъде изпълнено предписанието за медицинско изследване на концентрацията на алкохол в кръвта и/или за употреба на наркотични вещества или техни аналози;
  • ако не собственикът, а някой, който не притежава свидетелство за управление на МПС, управлява автомобила;

Не могат да се свалят регистрационните табели, ако не собственикът шофира автомобила, а друго лице, което притежава свидетелство за управление на МПС. В този случай предвидената мярка е спиране от движение на МПС за срок от 1 месец.