Девет следователи от Националната следствена служба (НСлС) са командировани да разследват причините за верижната катастрофа на автомагистрала "Струма" край село Дамяница, заяви директорът на службата Борислав Сарафов, цитиран от "Канал 3".

"На място е изпратен екип от 9 следователи и 2 мобилни центъра за разследване, включително оборудвани с дрон, който да направи мащабен оглед на местопроизшествието.

Следователите провеждат процесуално-следствени действия - оглед на местопроизшествието, разпит на очевидци на събитието и участници в катастрофата. Назначават необходимите експертизи, които се надявам да бъдат изготвени в кратки срокове, за да се установят причините за тази трагедия", каза още Сарафов.

Снимка: Булфото

По отношение на първоначалната информация, че гъста мъгла е станала причина за тежката катастрофа директорът на Националната следствена служба коментира, че дори това да е така, то е било необходимо шофьорите да се съобразят с метеорологичните условия.

"Водачите е трябвало да се съобразят и да шофират съгласно метеорологичните и пътни условия, така че причината винаги ще бъде и някоя човешка грешка. Не можем да кажем, че мъглата е единствената причина.

Трябвало е водачите да се съобразят с пътните условия, включително и с мъглата, и да шофират далеч по-внимателно и с по-ниска скорост", добави Сарафов.

Той заяви, че екипът на Националната следствена служба ще работи цял ден, тъй като катастрофата е изключително мащабна, а самото местопроизшествие е много тежко.

"Извършва не само оглед на самото местопроизшествие, но и разпит на свидетели. Сами може да си представите колко свидетели е необходимо да се разпитат - на място или в болничните заведения, където са откарани на лечение. Разбира се ще бъде говорено в момента само с онези, чието здравословно състояние позволява", коментира Сарафов.

Dir.bg припомня, че един човек загина, а 13 са ранените.

На мястото на инцидента пристигнаха десетки линейки и специализирани автомобили на пожарната. Над 2 часа екипите разрязваха ламарини и вадеха заклещените в колите хора. Движението по магистралата от Кресна до пътен възел Петрич беше спряно. По него се движеха само линейки и пожарни. Колоната от чакащи след катастрофата коли бяха пренасочени по обиколен маршрут. Движението в посока София и в този час остава затворено.

Загиналият е 54-годишният Димитър Костадинов от санданското село Ново Делчево, съобщи Дарик радио. Той е семеен, с две деца и работи от години като професионален шофьор.

По думите на кмета на селото Валентин Апостолов обаче мъглата по магистралата е била "гъста като сирене" и водачът на един от преминаващите камиони не е успял да види Димитър навреме.

Ето какво още каза Валентин Апостолов: "Познавам го, роднина ми е, втори братовчед. Добър човек, нито скандали е правил, няма никакви такива прояви. Последно работеше във фирма за алуминиева дограма, иначе е професионален шофьор. Преди да започне да работи с дограмите, работеше в спедиторска фирма. През уикендите задължително пиехме кафе заедно".

"Катастрофата е станала точно по средата между нашето село и Сандански. Мъглата е била много гъста. Говорих с едно момче от свидетелите, което каза, че е била гъста "като сирене". Не можели да виждат на два метра. Още един човек е имало с Димитър в колата, не знам кой е, но той е жив. Димитър е слязъл да спре рейсове, коли, но тирът го е премазал, не го е видял", разказа още Апостолов.