Консервативната партия Хърватска демократична общност (ХДО) на премиера Андрей Пленкович с учудваща лекота спечели днешните парламентарни избори, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Според екзитпол проучванията ХДО ще има 61 места в 151-местният парламент, а основните им съперници начело със Социалдемократическата партия на Давор Бернардич - само 44. Социологическите допитвания преди изборите сочеха точно обратното.

Давор Бернардич

Снимка: AP/БТА

Дясното движение "Отечество" на поп-фолк певеца Мирослав Шкоро, което е естествен съюзник на консерваторите от ХДО, получава 16 места. При това положение двете партии ще имат мнозинство в парламента.

Националистът и евроскептик Шкоро по-рано се кандидатира и за президент, като обеща, че ако спечели, ще амнистира осъден военнопрестъпник. Така разпали национализма, който произлиза от войната през 1991-95, избухнала след като Хърватия се отдели от бивша Югославия.

Мирослав Шкоро

Снимка: AP/БТА

Правителството на ХДО се очаква да спечели и трите депутатски места, които се определят от гласуващите в чужбина. Тези три места не са включени в екзитполовете, както и осемте места, запазени за представителите на етническите малцинства.

Двете по-малки формации - "Можем" и МОСТ, ще имат по осем депутати, сочат екзитпол проучванията.

Премиерът и лидер на партията на власт Андрей Пленкович по-рано намекна, че смята, че основните му съперници нямат визия и опит да преведат страната през трудните времена.

Очаква се заради коронакризата тази година хърватската икономика да се свие с 10 процента при срив на приходите от туризма със 70 на сто.