Няколко месеца предсрочно е готова реконструкцията на 6 км участък от Южната дъга на Софийския околовръстен път между автомагистрала "Тракия" и ж. к. "Младост", съобщи агенция "Пътна инфластруктура" (АПИ).

За обекта е издаден Акт 15, с изключение на част от довеждащото ел. захранване на уличното осветление и на пешеходните пасарелки в отсечката, което ще завърши до края на октомври.

Следващата стъпка е издаването на Акт 16 и разрешението за ползване на обекта, казват от пътната агенция.

По договор участъкът трябва да е готов до края на 2021 г., но строително-монтажните работи приключиха по-рано от предвиденото. Инвестицията е за 142,7 млн. лв. с ДДС, а средствата са от републиканския бюджет. Изпълнител на реконструкцията е "Главболгарстрой".

С разширението на 6,080 км от път II-18 Софийския околовръстен път, в отсечката между АМ "Тракия" и ж. к. "Младост", което стартира през октомври 2019 г., съществуващият двулентов път се реконструира в 6-лентов със средна разделителна ивица, разделителни ивици между локалите и директното трасе, 2 локални платна с по 2 ленти за движение и тротоари.

Новото трасе осигурява бърза и сигурна връзка между автомагистралите "Струма" и "Тракия", като улеснява транзитния трафик от АМ "Европа" и пътната комуникация с граничните пунктове с Турция и Гърция.

Участъкът започва при 35-ти км - малко след края на пътния възел при пресичането на бул. "Цариградско шосе" и Софийския околовръстен път. Краят е при 41-ви км, където завършва реконструираната през 2012 г. отсечка от Южната дъга.

По трасето между АМ "Тракия" и ж. к. "Младост" са изградени 4 пътни възела с преминаване на две нива, с които се осъществява връзката с кв. "Младост", кв. "Горубляне", с. Герман и с. Лозен. Това са п. в. "Стар Лозенски път" при 35-ти км, п. в. "Патриарх Герман" при 37-ми км, п. в. "Самоковско шосе/Горубляне" при 39-ти км и п. в. "Младост" при км 41-ви км. Изградени са две мостови съоръжения над р. Искър и р. Кална.

В отсечката между пътните възли "Стар Лозенски път" и "Патриарх Герман" са монтирани три пешеходни пасарелки, които ще обслужват бъдещите спирки на градския транспорт, съгласно одобрения идеен проект на Столична община.

Пешеходните надлези са с нощно осветление, настилка от висококачествен декинг и парапети. Те са покрити и хидроизолирани. С асансьори е осигурен достъпът на майки с детски колички, възрастни хора, хора с увреждания и велосипедисти.

На обекта са положени 133 000 тона асфалт, монтирани са 22,3 км парапети и еластични огради, 55,6 км бордюри, 2 480 кв. м шумозащитни стени и т. н. От съоръженията от инженерната инфраструктура изградената канализационна мрежа е 21,5 км, водопровод - 12,8 км, газопреносна мрежа - 5,1 км, монтирани са 645 стълба за улично осветление и др.