Считано от 3 юни т.г., децата над 12-годишна възраст могат да бъдат ваксинирани срещу COVID-19 с ваксината на производителя "Пфайзер". Това съобщават от Министерството на здравеопазването във връзка с множество постъпили запитвания на граждани.

Родителите, които искат децата им да бъдат имунизирани срещу COVID-19, могат да го направят при общопрактикуващия лекар или във ваксинационен център. Имунизирането се осъществява по общия ред, като е необходимо единият от родителите да попълни формуляра за информирано съгласие.

Кратката продуктова характеристика на ваксината срещу COVID-19 на производителя "Пфайзер" можете да намерите тук.

Припомняме, че Европейската агенция по лекарствата (EMA) започна ускорена оценка на подаденото от фармацевтичната компания "Модерна" заявление ваксината ѝ срещу COVID-19 да се прилага при деца.

На база внесени от "Moдерна" данни от клинични проучвания, ЕМА трябва да реши дали да разреши употребата на ваксината при юноши на възраст между 12 и 17 години.

Решението на ЕМА се очаква до края на юли, освен ако не възникне необходимост от допълнителни данни.

Ваксината на "АстраЗенека" също няма одобрение за прилагането й на деца. През април компанията стартира изпитания, но те бяха прекъснати, след като се констатира, че има връзка между препарата и образуването на кръвни съсиреци.