На пациентите, които страдат от заболяване, за което са приложени всички възможни медикаменти, но те не дават резултат и друга алтернатива няма, лекарите вече ще могат да изписват лекарства, за които има данни, че могат да повлияят, но не са доказани. Това решиха депутатите, които днес приключиха с разглеждането на промeни в закона за лекарствата на второ четене.

Става дума за вид експериментално лечение с медикаменти, които са минали клинични проучвания и са разрешени за употреба у нас, но ще се прилагат за заболяване, което не присъства в характеристиката им с показания. В повечето случаи това се отнася за онкологичните заболявания.

Това лечение ще се назначава от комисия от трима лекари по специалността и ефектът му ще се наблюдава от тях, като всяко развитие ще се докладва на медицинския надзор.

Прилагани в такива условия обаче, лекарствата няма да се покриват от здравната каса, а от болницата или от пациенти.

"Вносителят предлага нещо, за което ние, лекарите, и пациентите настояваме отдавна. В клиничната практика използваме като последна алтернатива на база на научни показания и на медицинския ни опит, медикаменти, които нямат в характеристиката на продукта индикацията за болестта, за която сме решили да го използваме, но това може да се окаже животоспасяващо. Често обаче това са нови медикаменти и могат да се окажат непосилни за отделния пациент", коментира депутатът от БСП проф. Георги Михайлов.

Затова той поиска терапията да се заплаща от НЗОК, но предложението не беше прието.

Този, който умишлено увреди своето или чуждо здраве, включително след употреба на алкохол и наркотици, вече ще бъде задължаван да възстановява средствата за своето или лечението на пострадалия, решиха още депутатите.

Доплащането в болниците обаче отново остана с отворена врата. Една от основните промени, която беше залегнала в проекта, беше, че се регламентираха конкретните случаи, в които болниците можеха да искат допълнително пари от пациенти, а именно за по-добри битови условия, обслужване и избор на екип.

Между първо и второ четене по предложение на депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов текстът, регламентиращ това, е променен и изрично разписаните случаи отпадат.

Въпреки че предложението бе на здравното министерство, при разглежднето на проекта в здравна комисия, представителите му също приемат направената поправка. Те пък го предложиха след разкрития на застрахователните дружества за скандални такси, искани на клиентите им от болниците.

След като стана задължително ценоразписите на болниците да бъдат публични и бяха публикувани на сайта на здравното министерство, се видя, че някои лечебни заведения искат такси включително за ползване на безжичен интернет и справка за точен час на раждане. От медицински надзор пък разказаха тогава пред "24 часа" за болница, която беше начислила такса в размер на 300 лв за консултация на пациент как да не падне от леглото.

С последните промени в закона на практика нищо за пациентите няма да се промени.