Разраснало се е огнището на COVID-19 в Дома за възрастни хора с психични разстройства до свиленградското село Пъстрогор, където на 18 ноември бяха установени петима потребители с инфекцията. От предприети 110 PCR-теста в социалната институция положителен резултат са отчели 13 потребители и 11 души от персонала, съобщи Областният кризисен щаб в Хасково.

Всички заразени са безсимптомни. Сред тези с позитивни тестове са 4 медицински сестри, 3-ма санитари и 4-ма служители. Положителните лица са отделени в самостоятелно помещение. На сградата е предписана крайна дезинфекция, уточняват от щаба.

За последното денонощие на територията на Хасковска област са били регистрирани 118 нови положителни случая на коронавирусна инфекция, починалите са 6 и излекуваните един.

Сред положителните лица, констатирани с COVID-19, са лекар от Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания в Хасково, двама лекари от доболничната помощ от община Хасково, медицинска сестра от доболничната помощ от община Димитровград, медицинска сестра от МБАЛ-Димитровград и лекар от доболничната помощ от община Симеоновград.

С COVID-19 е била установена и преподавателка от ОУ "Христо Смирненски" - Хасково, поради което под карантина ще бъдат поставени ученици от два 7-ми класа.

Положителна е детегледачка от Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания - Хасково. Предстои в Центъра да бъде извършена крайна дезинфекция, а персоналът и потребители да бъдат изследвани отново.