Кметът на община Благоевград Румен Томов се обяви против предложенията на Covid комисията към Общинския съвет за своеобразно затваряне на града във връзка с разпространението на коронавируса.

Благоевград да се затвори за три седмици, считано от понеделник, 23 ноември, като останат да работят само най- важните учреждения и обекти - общински и държавни институции, аптеки, хранителни магазини, банки, е едно от трите решения, които късно вечерта в сряда взе специално създадената в помощ на борбата с Covid-19 комисия в Общинския съвет.

"Според мен тази мярка е необмислена, тъй като ще довлече много последици на целия град - икономически, социални, така че това е мярка, която не е добра в този момент. Трябва подходът да е изключително балансиран. От МВР се изказаха, че не е необходим вечерен час, защото градът и без друго е пуст. Хората от работа се прибират вкъщи", каза кметът на извънреден брифинг.

И реакцията на благоевградския бизнес не закъсня - на брифинга пред общината дойдоха и ресторантьори, които заявиха, че обсъжданото затваряне на търговските обекти, ще се отрази много негативно върху икономиката на града.

Кметът Томов опроверга позицията на общинските съветници, че няма система, която в реално време да разполага с информация за натовареността на болниците и свободните легла. Това се координира със спешната помощ. Той съобщи, че в общинската болница по онкология идната седмица също се разкрива Covid сектор.

Според градоначалника пикът на заразата в общината е отминал, съдейки по цифрите.

"Противопоставянето от страна на мнозинството в общински съвет заема застрашителни размери. Дезинформацията, която се опитват да създадат, цели да разруши доверието помежду ни", написа по-рано кметът на Благоевград в пост във Фейсбук.

Крайната мярка за треседмичен локдаун на града бе предложена заради тревожния ръст на заболелите от коронавирус, които имат нужда от болнично лечение, липсата на свободни легла в лечебните заведения и нарастване на смъртните случаи. Точно тя обаче взриви социалните мрежи от коментари, които напълно подкрепят или отхвърлят идеята на деветимата законодатели в комисията. Всъщност и сред самите и членове се оказа, че няма единомислие по всички предложения.

Съгласие има за това, че досега ОбС не е използван рационално в работата на оперативния щаб, че координацията между институциите не е добра и че е необходима ежедневна помощ към болничните заведения. 

"Досега общинският съвет трябваше да бъде активно ползван в борбата с коронавирусната инфекция. В управлението на този процес в Благоевград няма координация между звена, които могат да свършат много",  каза заместник-председателят на комисията д-р Владимир Пандев.

Той обаче е категорично против триседмичния локдаун: "Аз съм изключително против - безсмислени мерки. Мерки, които още толкова ще затруднят цялата дейност на държавата. И излишна паника".

Над 25 ноември Общинският кризисен щаб ще заседава и ще гласува предложенията на комисията от общинския съвет.