Разнобой сред полицейските синдикати за увеличението на заплатите. При поредния кръг преговори днес в МВР, три от по-малките формации обявиха, че може да се съгласят на 15% повече пари от догодина. Мотивът им - бюджетът за 2021-ва вече е в парламента и е почти невъзможно да се удовлетвори искането за 30 на сто увеличение, съобщи Нова телевизия. 

Според тях било логично да се разговаря за поетапно бъдещо вдигане на заплатите на служителите на реда. Междувременно, от Националния полицейски синдикат обявиха, че няма да се присъединят в неделя към националния протест на колегите си от синдиката на служителите в МВР.

"За момента приемаме това увеличение с 15% , но нека го кажат служителите, които представляваме. По принцип процентът трябва да е разумен и е хубаво е да се дадат 30, но трябва да се обмисли сериозно", коментира Румен Пелев от Националния полицейски синдикат.

"Нямаме още единна позиция дали ще подкрепим протеста или няма и дали няма да участваме отделно във форма на протест", каза Иван Павлов от Синдиката на служителите на МВР.

"Сумата, която е необходима за удовлетворяване на нашите искания за до 30% , е сравнително голяма. Тя ще предизвика негативен ефект сред гражданите на Република България спрямо нас", посочи Михаил Узунов от Синдикално сдружение "Защита".

Служители на различни служби на МВР от Хасково и Кърджали излязоха на едночасов протест пред сградата на РУ-Хасково тази вечер. Полицаи, пожарникари и жандармеристи искат увеличение на трудовите възнаграждения с 30 процента.

Чувстваме се обидени, че още първоначално не бяхме включени в списъка от 34 държавни структури, в които заплатите се вдигат с до 30 процента, каза Веселин Бекяров, инспектор в пожарната в Хасково и член на Синдикална федерация на служителите в МВР. Това се случи, въпреки че сме едно от основните звена в борбата с пандемията, добави той. По личното му мнение предложеното увеличение от 15 процента не било удовлетворително.

След неуспешните преговори с ръководството на министерството на 2 ноември присъстващите обещаха да продължат с регионалните прояви на недоволство до голям национален протест в София на своя професионален празник 8 ноември.

Снимка: БТА

Членове на Синдикалната федерация на служителите от МВР /СФСМВР/ в Силистра днес също протестираха пред Областната дирекция на МВР с искане за увеличение на основните заплати с 30 на сто, както в други 34 държавни ведомства и агенции на първа линия в борбата с COVID - 19.

"Сигурен съм, че ще има трезво мислещи хора, които ще разберат нашите основателни искания и заплатите ни ще бъдат увеличени - нашата работа не може да бъде вършена дистанционно", каза Михаил Илиев - заместник-председател на синдикално дружество на федерацията в Силистра.

Според Илиев, ако искането не бъде изпълнено, ще има национален протест, ще се обсъдят и други форми да бъде изразено недоволството.