Голяма нарколаборатория беше разкрита в Ямбол при операция на прокуратурата и полицията. На три етажа в бившата административна сграда на "Топлофикация - Ямбол" е бил изграден пълен цикъл - от отглеждане, през обработка до пакетиране на марихуана.

"Разкрита е една от най-големите, може би най-голямата, нарколаборатория на територията на страната, изключително добре оборудвана, на три етажа, много внушителна. Колегите са положили много работа по предотвратяване на наркоразпространението", заяви главният прокурор Иван Гешев, който пристигна в Ямбол с директора на Националната полиция Николай Хаджиев.

Оборудване на изключително високо ниво - каза на свой ред Николай Хаджиев. Лабораторията е собственост на частно лице, което заявило, че дало помещенията под наем на друго лице.

МВР съобщи, че по време на разследването са установени общо 14 помещения, в които са се намирали над 2000 растения от вида на конопа в различен стадий на развитие. Открити са и над 20 килограма суха тревна маса, която е била пакетирана и готова за изнасяне. Тя е била поставяна в пакети от по 500 грама всеки. На място са установени и над 1000 литра препарати за торене и растителна защита.

Помещенията са оборудвани със системи за овлажняване, влагоизсушаване, капково напояване, специална осветителна и отоплителна инфраструктура. В помещенията е извършвана цялостна дейност по разсад, засаждане, отглеждане, бране, издушаване, пакетиране и изнасяне на готовата продукция от конопени растения.

В сградата са установени и обособени жилищни помещения за общо 20 души, които са имали възможност да се грижат за растенията.

Засега има само един задържан, който е живеел в сградата, друг се издирва. Възможно е повече от десет души да са свързани с наркопроизводството.

Очакват се множество експертизи, заяви Николай Хаджиев.

Досъдебното производство е взето на специален надзор от Апелативна прокуратура - Бургас и ВКП

По-рано през деня в три области - Бургас, Сливен и Ямбол стартираха и операции срещу битовата престъпност.