Бургаски хакер, осъществил няколко DoS атаки (DoS, съкращение от английски: Denial of Service - отказ от услуга, б.а.), застрашавайки киберсигурността на региона и спирайки достъпа до няколко сайта, влиза в ареста. Акцията е осъществена от група "Финансова сфера и компютърни престъпления" и сектор "Икономическа полиция" към ОД на МВР-Бургас.

42-годишният мъж, който е осъществил престъплението, е задържан, а разследването по случая се провежда под ръководството на Бургаска окръжна прокуратура.

Това е абсолютен прецедент в историята на полицията не само в Бургас, но и в страната. Кибер атаки от този тип са изключително разпространено явление по цял свят. Досега обаче извършителите им не подлежаха на наказателна отговорност.

С нови изменения в Наказателния кодекс обаче се дават правомощия на полицаите да работят по неутрализирането на подобен вид криминални деяния.

При DoS атаките се цели само едно нещо - да се направи недостъпна определена онлайн услуга или мрежов ресурс. Докато повечето хакерски нападения се стремят да откраднат информация или да инсталират злонамерен софтуер, при DoS се цели спиране на достъпа на потребителите до важна информация.

Само преди дни много потребители в мрежата се оплакваха, че не могат да влязат във важни за тях бургаски сайтове. Възможно е събитията да са свързани. До дни ще стане ясно кога ще се гледа мярката за неотклонение на 42-годишния хакер.