При спад на заболяемостта под 120 на 100 хил. души население и задържане на тенденцията, ще се мисли за разхлабване на действащите противоепидемични мерки (в сила засега до 31 януари - б.р.). Ще се действа и в обратна посока - при ново увеличаване на заболелите, мерките ще се затягат. Това е подчертал здравният министър проф. д-р Костадин Ангелов на среща с протестиращи представители на танцови и музикални школи.

Преподавателите в школите, членуващи в Съюза на организациите за любителско изкуство - СОЛИ. протестираха днес в София и Варна с искане да бъдат отворени залите и за тях.

Заболяемостта е средно около 150-160 души на 100 000, към 15 януари дори падна до 125 на 100 000 души, каза вчера в телевизионно предаване председателят на Националния оперативен щаб ген. проф. д-р Венцислав Мутафчийски. В последните дни на декември заболяемостта беше около 500 на 100 000.

"Парадокс е, че аз воювам с вас за вашето здраве. Парадокс е, че трябва да убеждавам всеки, че искам да опазя здравето и живота му. За мен това е най-важното. Аз не искам да бъда обичан или одобряван, аз искам да бъда полезен за всеки отделен български гражданин и заедно да преминем през това изпитание COVID-19", казал министър проф. Костадин Ангелов на среща с протестиращите, на която бил и министърът на културата Боил Банов, информират от Министерство на здравеопазването.

Ангелов обяснил на представителите на танцови и музикални школи, че въвеждането на всички противоепидемични мерки се случва след задълбочен анализ на заболяемостта, както и на данните от Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията, а целта е единствено опазване здравето на хората.

Вие чукате на отворена врата. Винаги съм готов за диалог, защото дълбоко вярвам, че културата и изкуството са това, което спасява човешкия дух. Знам, че не може всички да са доволни от въведените мерки, но няма да спра да търся консенсуса, защото само заедно и с разбиране за спазване на мерките, ще можем да спечелим битката с COVID-19, казал Ангелов.

В края на срещата участниците в нея са определили разговора като конструктивен и се обединили около тезата, че диалогът между тях трябва да продължи, за да се намерят най-правилните решения за всички. Министърът на културата Боил Банов поканил представителите на Съюза на организациите за любителско изкуство - СОЛИ на 26 януари, за да обсъдят параметрите по бъдеща програма в подкрепа на танцовите школи.