18-годишната Василка Иванова, която е с трансплантиран черен дроб вече 11 години, се сдоби със здраво момченце на 16 септември.

В световен мащаб има данни за жени, родили след трансплантиран черен дроб, но за България износването на бременността и раждането при пациентка с такава трансплантация са без прецедент.

През март 2005 г. 7-годишната тогава Василка постъпва в Университетска болница „Лозенец“ в тежко състояние, с разгъната картина на чернодробна цироза вследствие на генетично заболяване – прогресивна фамилна интрахепатална холестаза.

Екип, начело с директора на болницата проф. Любомир Спасов, извършва чернодробна трансплантация от жив донор. Месец по-късно малката пациентка е изписана и през следващите години се наблюдава активно от лекарите в болницата, като се провежда необходимото имунопотискащо лечение, при това в условията на растящ организъм.

Единадесет години по-късно екипът на Университетска болница „Лозенец“ е изправен пред ново медицинско предизвикателство.

Василка е бременна и иска да даде живот на своето дете. Бременността и раждането при трансплантирани пациенти са свързани с по-висок риск от неблагоприятен изход както за майката, така и за бебето.

Екипът от лекари на Университетска болница проследява особено активно цялата бременност на Василка. Раждането е осъществено чрез цезарово сечение.

Бебето е момче
, с тегло 2650 грама и ръст 48 см. Майката и нейното бебе са в добро състояние и скоро ще бъдат изписани.