Всеки желаещ, който иска да се сдобие с донорска карта, може да я получи днес или следващата сряда - 27 ноември, от 14 до 18 часа от обособени пунктове пред Народния театър "Иван Вазов" и пред НДК. На 28-и ноември преди обяд можете да вземете вашата карта и в медицинския колеж "Йорданка Филаретова", съобщи БНР.

Акцията е част от Националната кампания в подкрепа на донорството и трансплантацията "Да! За живот!". Утре - в Деня на християнското семейство, млади доброволци от БЧК ще раздават донорски карти пред храмовете "Св. Александър Невски", "Света София" и "Света Неделя".

Доброволци на Българския младежки червен кръст ще раздават донорски карти и по време на традиционната студентска кръводарителска кампания на следните дати - 19-и ноември в Националната спортна академия и 26-и ноември в Нов български университет, 28-и ноември в Биологическия факултет и 3-и декември във Факултета по математика на Софийския университет.

В София донорски карти ежедневно всеки може да получи в централата на БЧК, а също и в Центъра за обучение по първа долекарска помощ на кандидат-шофьори на бул. "Дондуков".

Проучване показва, че 1/3 от българите биха дали съгласие за донорство.

От началото на годината са направени 32 трансплантации от трупен донор и 12 - от жив донор, съобщи преди дни министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

"Някои говорят, че от предразсъдъци донорството не е развито тук. Не само спасяваш живот, но и част от теб продължава да живее. Какъв е проблемът с предразсъдъците? 1 151 човека чакат. И това след това ги връща изцяло към живот, прави ги абсолютно здрави хора. Надявам се всеки един да се замисли и да го прецени", заяви пък премиерът Бойко Борисов, който бе един от първите, попълнили донорска карта.