Разбиха нелегален пазар за животни във Варна. Акцията на агенцията по храните и полицията се проведе тази сутрин под Аспаруховия мост в града.

Мястото е сравнително скрито и само хора от тези среди са знаели за него до днес.

По време на проверката на място имаше десетки търговци, а животните в клетки бяха без каквито и да било разрешителни, предаде bTV.

След появата на проверяващите, част от собствениците са опитаха да избягат, а други зарязаха животните си. Други пък твърдяха, че животните не се продават.

На собствениците на животните са написани актове.

Заведенията за хранене във Варна също се проверяват масирано. Само през юли инспекторите от Областната дирекция по безопасност на храните са установили сериозни нарушения в заведение за хранене в град Бяла и на плажа в Шкорпиловци, предаде БНТ. Там са открити суровини и храни без произход, с изтекъл срок на годност, липса на всякаква хигиена и персонал, който не е обучен и е с нередовни здравни книжки.

Миналия месец инспекторите са проверили 330 заведения за хранене във Варненска област. Иззети са близо близо 100 кг месни и млечни продукти, негодни за консумация. Съставени са близо 90 предписания и актове за нарушения. Собствениците на заведения, които редовно не спазват правилата, се проверяват и по-често.

Проверките ще продължат през целия активен сезон. Ако вие като потребители се натъкнете на нередности в заведенията за хранене можете да подадете сигнал на номер 0 700 122 99.